Danas u 22:50 službeno počinje ljeto!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Kada počinju godišnja doba?
Najrašireniji kalendar na planeti je gregorijanski kalendar, a za veliki broj zemalja koje su ga usvojile, početak i kraj godišnjih doba odvija se na temelju astronomskih vremena, pa se sukladno tome formiraju i datumi – javlja net.hr.

U školi smo učili početak godišnjih doba i datume koji su opće prihvaćeni:

Proljeće – 21. ožujka
Ljeto- 21. lipnja
Jesen – 23. rujna
Zima – 21. prosinca
Međutim, godišnja doba nisu ista za meteorologe, astronome, ljude koji žive na sjevernoj i južnoj hemisferi te građane Južne Azije.

Kada počinje ljeto?

Prvi dan ljeta 2024. započinje 20. lipnja u 22 sata i 50 minuta, a završit će u nedjelju, 22. rujna u 14:43 sati. Ljeto počinje na dan kada je ljetni solsticiji ili ljetni suncostaj. Dan traje mnogo duže nego noć pa će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta.

Ljeto počinje različitih dana ovisno o godini i lokaciji. U većini zemalja na sjevernoj hemisferi, ljeto počinje s ljetnim solsticijem, koji obično pada između 20. i 22. lipnja. Točan datum može varirati zbog utjecaja Gregorijanskog kalendara i prijestupnih godina.

Na južnoj hemisferi lipanjski solsticij označava početak zime. Prvi dan ljeta 2024. na južnoj hemisferi počinje 21. prosinca, navodi Almanac.

Dugi dani i položaj sunca doprinose jačem sunčevom zračenju, zbog čega će UV indeks ovih dana biti vrlo visok. Ne zaboravite se zaštititi od sunca, posebno u najtoplijem dijelu dana između 10:00 i 18:00 sati.

Što je ljetni solsticij?

Ljetni solsticij je astronomski događaj koji se događa kada Sunce dostigne svoju najvišu točku na nebu u odnosu na Zemljin ekvator. Na sjevernoj hemisferi, ljetni solsticij obično pada između 20. i 22. lipnja, dok na južnoj hemisferi pada između 20. i 23. prosinca. To je dan kada imamo najduži dan i najkraću noć u godini.

Mnoge kulture diljem svijeta obilježavaju ovaj dan kroz raznolike običaje i festivale, od drevnih rituala do modernih proslava. Bez obzira na način obilježavanja, ljetni solsticij simbolizira obnovu, plodnost i povezanost s prirodom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)