Detalji o novim kamerama na autocestama: Pružit će višu razinu sigurnosti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Sigurnost na hrvatskim autocestama diže se na višu razinu. Na autocestama je postavljeno 1700 novih kamera koje su integrirane u potpuno automatizirani moderni sustav za krizne situacije. Posebno je to potrebno za vrijeme turističke sezone kada su incidenti na autocesti, zbog gustog prometa, vrlo česti, prenosi RTL.hr.

Nove kamere moći će brže i sigurnije prepoznati potencijalno opasne situacije, poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljenog vozila, pješaka na cesti, a samim time i ubrzati adekvatnu reakciju na problem.

RTL-ov reporter Boris Mišević u Središnjem centru za nadzor i vođenje prometa na autocestama o novim kamerama razgovarao je s Davorom Bićanićem.

“Očekujemo završetak projekta do kraja godine. Predstoji zamjena određenog broja analognih kamerama koje mijenjamo s novim tehnološkim naprednijim digitalnim kamerama i predstoji zamjena prometno-informacijskog sustava u centrima za nadzor za upravljanje prometom. Centar za nadzor upravljanja prometom je najvažniji cestarinski objekt koji je zadužen za upravljanje prometom na određenoj dionici autoceste”, kazao je Bićanić.

Komentirao je i kako će novi sustav funkcionirati u praksi.

“Sustav će ubrzati reakciju operatera u centrima. Na primjeru tunela ćemo objasniti kako funkcionira. U slučaju prometne nesreće u tunelu sustav će unaprijed ponuditi operateru mogućnost da li da zatvori jednu prometnu traku, tunelsku cijev u jednom smjeru vožnje ili tunel u potpunosti. Nakon što odabere, signalizacija se prilagodi trenutnoj situaciji i operater vrši izvještavanje nadležnih službi”, kazao je.

Kazao je i kako sustav radi na scenarijima i algoritmima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *