Dobra duša požeške Hitne iskreno za Danas.hr: ‘Ta mi je noć bila jedna od najtežih’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


‘Najljepša sjećanja su uspješne reanimacije. Sjećam se dečka koji je imao 19 godina iz Bosne i Hercegovine. Bio je ovdje na privremenom radu i srušio se na građevini. Uspješno smo ga reanimirali, bio je hospitaliziran. Imao je rijetku bolest u kojoj se razviju smrtonosne aritmije’, kazao nam je Perinović

Danas se diljem Hrvatske obilježava Nacionalni dan Hitne medicinske službe povodom kojeg smo razgovarali s dobrom dušom požeške Hitne, 67-godišnjim liječnikom Rihardom Perinovićem. Iako iza sebe ima bogatu karijeru dugu čak 43 godine, ne odmara ni pod stare dane. Na Hitnoj u Požegi je već osam godina, a od odlaska u mirovinu radi određeni dio radnog vremena što mu omogućuje da i dalje spašava ljudske živote – prenosi Danas.hr.

“Svaki ‘hitnjak’ će vam reći da je posao stresan, a možda je najstresniji onaj dio što se tiče prometnih nesreća. Neke od tih situacija ne možete zaboraviti ni da živite tristo godina”, rekao nam je Perinović.

“Sjećam se svojih intervencija, a najupečatljivija je bila kad smo oko dva ili tri sata ujutro dobili dojavu o prometnoj nesreći u kojoj, nažalost, nismo mogli ništa konkretno napraviti. Poginule su dvije mlade djevojčice od oko 15 godina. To su one smrti u kojima pogibaju mladi, zdravi ljudi”, prisjetio se Perinović ovog potresnog slučaja, ali toj kobnoj noći još nije bio kraj.

“Kad smo se vratili s intervencije, jednu smo 45-godišnju ženu reanimirali 45 minuta, ali bezuspješno. Ta mi je noć bila jedna od najtežih”, otkrio nam je.

Kako nam je ispričao, bilo mu je “prestrašno” raditi tijekom posebnih uvjeta uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Tako su se za intervencije morali oblačiti i po deset minuta, a zaštitna odijela su se tada morala nositi i na visokih 35 stupnjeva.

“Najljepša sjećanja su uspješne reanimacije. Sjećam se dečka koji je imao 19 godina iz Bosne i Hercegovine. Bio je ovdje na privremenom radu i srušio se na građevini. Uspješno smo ga reanimirali, bio je hospitaliziran. Imao je rijetku bolest u kojoj se razviju smrtonosne aritmije. Došao je s majkom nakon otprilike pet mjeseci i upoznao nas je”, kazao nam je Perinović o jednom od lijepih trenutaka.

Satima i danima zna biti mirno, ali u jednom trenutku se zaredaju intervencije.

“Ipak je neusporedivo s kolegama u velikim gradovima ili kolegama na moru tijekom sezone. Njima je stresna svaka minuta”, zaključio je Perinović koji svoju radnu karijeru planira završiti upravo na Hitnoj u Požegi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *