Doc.dr.sc. Berislav Andrlić predstavio tvrtku Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Vinum Academicum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Budući da je Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, od prošle akademske godine pripojeno i nekadašnje Veleučilište u Požegi, a danas Fakultet turizma i ruralnog razvoja, došlo je i do izdvajanja proizvodnje vina u tvrtku pod nazivom Vinum Academicum d.o.o., kao i brendiranje pod nazivom “Akademska vina Zlatne doline.”

Nastavna baza Fakulteta turizma i ruralnog razvoja smještena je iznad Podgorja, nadomak Kutjeva, a direktor tvrtke i privremeni prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja doc.dr.sc. Berislav Andrlić predstavio je Vinum Academicum d.o.o. i planove za budućnost.

“Prošle godine, osnovali smo spin off poduzeće i poduzeće u 100-postotnom vlasništvu Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. To je jedan novi trend da fakulteti osnivaju svoja vlastita poduzeća koja će ujedno biti i znanstveno-istraživačke i nastavne baze. Upravo iz tog razloga Vinum Academicum već sada posluje na tržištu i kao komercijalno zasnovano poduzeće, ali i kao mjesto gdje će i dalje nastavnici, studenti i znanstvenici obavljati svoju znanstveno-istraživačku djelatnost, ali sada na jednim komercijalnim ekonomski održivim osnovama. Što se tiče samog poduzeća, ono će i dalje djelovati na lokaciji Podgorja sa sjedištem u Požegi. Razlog osnivanja je svakako to što fakultet u svojoj djelatnosti imati komercijalnu djelatnost, pa je upravo iz tog razloga poduzeće izdvojeno kao tvrtka-kćer fakulteta. Osim toga, poduzeće će biti mnogo fleksibilnije u području Europskih fondova. Do sada fakultet nije mogao koristiti Europske fondove iz područja vinogradarstva i vinarstva, a u ovom slučaju će vjerujem u budućnosti moći koristiti fondove, mislimo na Mjeru 4 i na mjeru 6, dakle ulaganja u program vinske omotnice te na taj način unaprijediti način svog poslovanja.

U ponudi su i nova vina, berba 2022., te još nekoliko novih etiketa koje ćemo pustiti na tržište. Ističem kupažu crnih vina “Gradina”, tako da će poduzeće s ovom novom kupažom i promovirati lokalitet Gradina na kojem se nalazi i dio naših vinograda. Ono što radimo s “Rudinom” i Rudinskim glavama.
Planiramo ove godine, ako natječaj bude otvoren, prijaviti nadogradnju našeg vinskog podruma pomoću Projekta ITU Mehanizam.
“Najavljujem i suradnju s Udrugom Vinokap u Kaptolu gdje ćemo ove godine imati priliku, primarno naši vrijedni djelatnici analizirati vina koja će se naći na natjecanju u Kaptolu, tako da ćemo i kao poduzeće i dalje biti u suradnji s našim udrugama, našim vinarima i s našim alumnima jer ih je dosta iz ovog područja dosta završilo naš fakultet. Isto tako, bit ćemo i mjesto suradnje i s međunarodnim ustanovama gdje najavljujemo u ovom semestru, napokon nakon COVID-a i dolazak brojnih profesora iz inozemstva, od Južne Afrike, Kanade, Gruzije i iz niza ovih kako volim reći vinskih zemalja, te da posjete naš podrum i da razmijenimo neka iskustva u proizvodnji i u prodaji vina” – rekao je doc.dr.sc. Berislav Andrlić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *