Doznajemo koji ministri vjerojatno odlaze iz Vlade: Umjesto Ćorića stiže – Filipović?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Premijer Andrej Plenković, kako doznaje Jutarnji, definitivno je prelomio i kreće u široku rekonstrukciju Vlade koja bi se trebala dogoditi i prije nego što se očekivalo.

Umjesto prvomajske rekonstrukcije koja se neslužbeno najavljivala u medijima, tvrdi više sugovornika bliskih Banskim dvorima, ide uskršnje “osvježenje” Vlade. Sve bi, dakle, trebalo biti posloženo do Uskrsa, a novu, rekonstruiranu Vladu mogli bismo imati već oko 20. travnja.

Ostaje još jedino otvoreno pitanje koliko će točno ministara napustiti Banske dvore.

Naši sugovornici iz HDZ-a, Vlade i iz redova koalicijskih partnera kažu da je gotovo sigurno da će Plenković zamijeniti četiri ministra, a moguće je da će ih biti i više, možda čak sedam.

Zasad je potpuno sigurno da bez ministarske fotelje ostaju USKOK-ovi osumnjičenici Boris Milošević i Josip Aladrović, vrlo je izgledno da ministar gospodarstva i održivog razvoja više neće biti ni Tomislav Ćorić, a Plenković se očito želi riješiti i ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.

Josip Aladrović već je ranije, kako smo pisali, rekao premijeru da želi otići, posvetiti se svojoj obrani i dokazati nevinost, a onda ovisno o ishodu suđenja, vratiti se u politiku. S premijerom je dogovorio da će biti na dužnosti dok mu se ne nađe zamjena.

No, nakon što se u javnosti pojavila priča s prijetnjama koje je primila ministrica Tramišak, a o tome nije upoznala premijera, niti prijavila policiji, te nakon što je Plenković javno dao do znanja da mu je ta priča “bizarna” i praktički potvrdio kako ona nema njegovo povjerenje, cijela priča oko rekonstrukcije se nekako ubrzala i postalo je jasno da bi predsjednik Vlade mogao iskoristiti trenutak da šire, kadrovski “osvježi” Vladu i prije 1. svibnja.

U tom paketu je zato i SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević, također USKOK-ov osumnjičenik, kojeg je stranka, a potom i manjinski zastupnici ispočetka štitila, ali je jasno da ako odlazi Aladrović, on ne može ostati na toj dužnosti.

On je već svoj mandat dao na raspolaganje, a očito da je i SDSS svjestan da ga više neće moći zadržati, pa se tako već spominju i neki njegovi mogući nasljednici. Odnosno nasljednice. Vlada bi, kažu nam izvori, tako mogla dobiti i jednu potpredsjednicu Vlade. U igri su Spomenka Đurić, aktualna državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koja je na toj dužnosti još od 2016., te Snježana Vasiljević, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu. Obje su bliske SDSS-u, ali nisu formalno članice stranke. Snježana Vasiljević bila je u igri i 2020. za mjesto potpredsjednice Vlade, no ipak je izabran Milošević jer je već imao političko iskustvo. Tada je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao kako izbor Miloševića “ne umanjuje spremnost profesorice Vasiljević da pomogne ovoj Vladi i srpskoj zajednici kojoj i sama pripada”, najavivši da će nastaviti razgovarati s njom o načinu kako može pomoći zajednici i društvu.

Kada je riječ o Ćoriću, kako doznajemo, on je sam najavio premijeru da želi otići. Još u srpnju prošle godine Plenkoviću je rekao da mu je nakon pet i pol godina mandata dosta i da želi dalje, no tada premijer nije bio za to da ga pusti. Sličan razgovor vodili su i prije mjesec dana kada je ponovno aktualizirana afera vjetroelektrane. Ćorićev bivši pomoćnik, Domagoj Validžić, kojeg USKOK sumnjiči da je pogodovao investitoru u taj projekt, teško je optužio Ćorića da je sve radio po njegovu nalogu. Ćorić je odbacio njegove optužbe, ne osjeća se krivim, nitko ga još nije zvao oko toga, ali je s premijerom tada dogovorio da on ode u toj široj rekonstrukciji.

Kao mogući Ćorićev nasljednik spominje se Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na prošlim izborima, zastupnik u Gradskoj skupštini i član Nadzornog odbora Ine.

Sudbina ministrice Tramišak pak mogla bi već danas biti poznata. Naime, danas se održavaju sjednice najviših HDZ-ovih stranačkih tijela u Karlovcu, a prije toga trebali bi se sastati Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan i premijer Plenković. Jasno je da Plenković ne želi više Tramišak u Vladi, no Anušić smatra kako nema nikakvog razloga da ona ode. Tramišak je bila Anušićeva kandidatkinja, on smatra kako je odlična ministrica i kako se upravo ona borila protiv svih nepravilnosti u resoru, no potpuno je jasno da između nje i premijera već dugo ne postoji povjerenje. Ukoliko se premijer doista odluči nju maknuti iz Vlade, to će se onda i dogoditi.

Unatoč medijskim spekulacijama da bi zbog toga moglo doći do potresa u HDZ-u i da bi neki saborski zastupnici iz Slavonije mogli otkazati poslušnost i ne glasati za rekonstruiranu Vladu, sugovornici iz vrha HDZ-a uvjeravaju nas da se to neće dogoditi. Premijeru se, pak, zamjera to što ju je javno ponizio, što se s njom nije otvoreno razgovaralo i dogovorilo kako dalje. Taj se razgovor između njih dvoje, kažu nam, već dogodio jučer, ali tu nije bilo nikakvih zaključaka. Razgovaralo se, kažu izvori, vrlo “diplomatski”, ne toliko otvoreno.

  • Anušić će premijeru izložiti svoje argumente zašto ona ne bi trebala otići, ali niti on, niti ekipa oko njega želi rušiti Vladu. Ukoliko premijer odluči zamijeniti Tramišak, onda će se to i dogoditi. Nema nikakvih unutarstranačkih sukoba oko nje. Ako se dogovori široka rekonstrukcija, to će svi prihvatiti i podržati premijera. No, da će se odnosi u HDZ-u nakon toga pogoršati, to je izvjesno – govore nam sugovornici iz vrha stranke.

Da je premijer već prelomio i da će do rekonstrukcije sigurno doći govore nam i neki njemu bliski ljudi iz stranke. No, oni pak ne iznose kada bi se i u kojem opsegu točno ta rekonstrukcija dogodila.

  • Nikakvih širih razgovora o tome još nije bilo, ali prelomio jest i doći će do rekonstrukcije. Vjerojatno odlaze Aladrović, Milošević, Ćorić i Tramišak. Što će biti s Mariom Banožićem i Marijom Vučković, to ćemo još vidjeti. Otvoreno je i pitanje Vilija Beroša – kaže nam pak sugovornik blizak Plenkoviću – prenosi Jutarnji list.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *