Dožupan Ferdinand Troha sudjelovao na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svečano je otvorio 26. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023., jedan od najvećih sajmova u Republici Hrvatskoj koji će se u Virovitici održavati do nedjelje 19. veljače. Svečanom otvorenju uz predsjednika Vlade RH, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića, kao i domaćine, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Grada Virovitice Ivicu Kirina, te brojne uvažene goste, prisustvovao je i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Na više od 21 tisuću četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora sajma, kao i svake godine do sada posjetitelje će dočekati bogati sadržaj i ponuda više od 500 domaćih, ali i inozemnih izlagača. Između ostaloga, Viroexpo prilika je za razmjenu iskustava, ideja, kao i sklapanja poslova.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović govoreći na otvorenju sajma, istaknuo je kako je sajam danas pitanje gospodarskog prestiža, gospodarski brend uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija poželjevši svima da ostvare puno korisnih poslovnih kontakata i da kroz sva tri dana uživaju na sajmu.

Na do sada najvećem vanjskom izložbenom prostoru posjetitelje očekuju najprestižnije marke i najbolji distributeri u poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, a ove godine također će se održati i razna stručna predavanja u Tehnološko-inovacijskom centru koja su organizirana u razgovoru i dogovoru s poljoprivrednicima i gospodarstvenicima.

„Danas je Hrvatska zemlja sa snažnom međunarodnom ekonomskom i financijskom reputacijom, s investicijskim kreditnim rejtingom po sve tri svjetske agencije, poštuje nas se na međunarodnim i domaćim tržištima, što nas dovodi u situaciju da po prvi puta izdamo državnu obveznicu koju ćemo otvoriti za ulaganje našim građanima.“ – rekao je u svom govoru predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

„Obveznica je način da se prikupe sredstva i ulaže te pokaže povjerenje u Republiku Hrvatsku. To je dobar način za državu, građane, kao i za povjerenje i animiranje tržišta kapitala. Nismo zaboravili ni poljoprivrednike, ribare, umirovljenike, sve one koji žive na rubu siromaštva. U posljednjih godinu dana kroz potpore izdvojeno je 3,5 milijardi eura, svi plaćamo jeftiniju struju, plin i naftne derivate. Suzbili smo inflatorne pritiske, zadržali ih na 10,8 posto u prošloj godini i možemo reći da će nam gospodarski rast biti oko 6 posto. Sve to govori da smo pokazali veliku otpornost gospodarstva i agilnost, da ekonomski socijalno i financijski budemo stabilni. Sada smo zaštićeniji u Euro području, imamo razne mehanizme za pomoć, ali imamo i niz poluga pomoću kojih možemo uložiti u regionalni razvoj, poljoprivredu gospodarstvo obrtništvo i infrastrukturu.“ – istaknuo je premijer.

Tekst i foto: PSŽ / Kristijan Toplak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *