‘Drago mi je što strepe da će ih u seriji netko prepoznati’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Snimanje serije prema istinitoj priči o seksualnom iskorištavanju maloljetnica iz osječkog doma svojevrsna je utjeha istraživačkom novinaru Dragi Hedlu koji je raskrinkao lanac pedofilije i podvođenja u svom gradu, ali za zlodjela nitko nije bio kažnjen.

SLAVONSKI BROD – Nakon Požege i Nove Gradiške, poznati hrvatski istraživački novinar i nedjeljni kolumnist portala SBplus, Drago Hedl, napokon je sinoć i u dvorani slavonskobrodske Gradske knjižnice, najavio novu televizijsku seriju „Šutnja” – prenosi portal SBplus.

Prve epizode na HRT-u ćemo gledati već 7. ožujka u 21 sat, a scenarij je nastao prema trima Hedlovim romanima – „Izborna šutnja”, „Ispovjedna tajna” i „Kijevska piletina”. Serija je snimana u produkciji kuće Drugi plan, odgovorne za uspješnicu dramske serije „Novine” koju je 2018. otkupio Netflix. Redatelj serije „Šutnja” je Dalibor Matanić, a radnja prati osječku i kijevsku svakodnevicu te podvođenje maloljetnih djevojaka iz domova za nezbrinutu djecu.

  • Drago mi je da je moja „slavonska trilogija”, kako je glasio radni naslov serije, stiže na ekrane. I to ne samo na HRT, nego i na platformu HBO, dok je na ukrajinskoj televiziji već prikazana. Nažalost, Ukrajina je danas u središtu pozornosti zbog ruske agresije i iskreno žalimo zbog toga. – kazao je sinoć novinarima Drago Hedl.

Teškom temom prostitucije u osječkom Domu za djecu i mladež, Drago Hedl se, kao istraživački novinar, bavio davne 2009. godine za Jutarnji list, a više je puta naglasio kako mu najteže od svega u karijeri pada upravo to što za takve zločine nad maloljetnicima nikada nitko nije bio kažnjen.

  • Nadam se da će serija senzibilizirati javnost, u smislu da se zaštite djevojčice i dječaci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji se nalaze u sustavu. To je najranjivija skupina djece koja živi izvan obiteljskog kruga i nije okružena ljubavlju svojih bližnjih, nego je prepuštena brizi društva koje, nažalost, nije na onoj razini na kojoj bi trebalo biti. Drago mi je da serija prikazuje ogromno zlo koje nije specifično samo za Hrvatsku, nego se – kako ćete vidjeti – događa i u Ukrajini. Univerzalno je i globalno zlo kada se djeca iskorištavaju za seksualne prohtjeve osoba koje su – konkretno u osječkom slučaju – bile visoko pozicionirane i nikad ih nije stigla kazna za ono što su učinile. Drago mi je da strepe zbog ove serije, da strepe zbog toga što će se u njoj sami prepoznati ili će ih prepoznati netko od gledatelja. – kazao je Hedl koji je – mada kažnjen nije bio nitko – svojim pisanjem zasigurno prekinuo jedan lanac i spasio – barem neke – od osječkih maloljetnica koje su „uglednici” njihova grada kupovali za kutiju Marlbora, bonove za mobitele ili džeparac od 50 kuna.

Serija će imati tri sezone s po šest epizoda od kojih je svaka koštala oko milijun kuna, mada traju nešto kraće od sat vremena. O kakvom se i kolikom poslu radi, dovoljno pokazuje činjenica da je, za montiranje samo jedne epizode, bilo potrebno čak 50 sati snimljenog materijala. Izvrsnu glumačku ekipu čine Goran Bogdan, Leon Lučev, Kseniya Mishina, Darko Milas, Sandra Lončarić, Zlatko Burić i drugi. Osim u Osijeku, scene su snimanje u Kijevu te Zagrebu.

  • Osijek je mjesto radnje pa se tamo dogodio najveći dio snimanja. No, produkcijska kuća Drugi plan razgovarala je s ukrajinskim partnerom Star Medijom koji su bili oduševljeni prijedlogom scenarija. Kako su ušli u koprodukciju, željeli su da Ukrajine bude više no što je ima u mojim romanima. U njima se ona javlja tek na kraju treće knjige „Kijevska piletina” pa je onda scenarist, Marjan Alčevski, dopisao jedan dio scenarija kojeg nema u knjizi. To mi imponira jer je on to učinio na izvanredan način te je priču učinio još zanimljivijom. Uspio je pokazati kako je to zlo univerzalno. – smatra Hedl.

Drago Hedl i nakon četiri desetljeća rada u novinarstvu ne posustaje te i danas s pravom nosi titulu jednog od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara ikad. Teško je nabrojati sve ministre koji su pali zbog afera koje je on otkrio, a svojim pisanjem za portal Telegram i dalje je ostao nit vodilja svim ostalim nacionalnim medijima koji, njegovim tragom, nastavljaju ‘kopati’ i ‘njuškati’ po određenim pričama. Tim više iznenađuje energija koja ostavlja prostora i za stvaranje fikcije. Hedl je ujedno najavio skorašnji oproštaj od profesionalnog novinarstva te okretanje pisanju romana. Pitali smo ga – zašto je to odlučio nakon toliko uspješnih novinarskih godina.

  • Kad sam završio istraživačku priču koju sam radio za Jutarnji, to je postala nacionalna tema, preuzeli su je drugi mediji,… no, tada sam osjetio frustraciju jer glavni krivci nisu bili kažnjeni. Nismo mogli objaviti njihova imena jer smo bili svjesni i sigurni da bismo sudske tužbe glatko izgubili jer su te djevojčice trpjele grube fizičke nasrtaje od onih koji su ih podvodili. Bile su maltretirane, šamarane, zastrašivane,… Kad bi se takva djevojčica u sudnici suočila s osobom s kojom je imala prisilne seksualne odnose, to bi sigurno zanijekala, odnosno, ne bi to priznala. No, mi smo i tada i danas točno znali o kome se radi. Potpuno smo sigurni u to da su oni to učinili. Moji romani su mi pomogli da ih, barem u fikciji, adekvatno kaznim za njihova zlodjela. – zaključio je Hedl.

    Izvor: Portal SBplus
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika