Država će ove godine vratiti gotovo četvrt milijarde eura poreza, prvi novci u svibnju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Podnošenje prijava za većinu građana ide automatski, a u Poreznu moraju samo oni koji zarađuju od samostalne djelatnosti kao što su obrtnici, poljoprivrednici ili pomorci

22-godišnja Jelena i još oko 153 tisuće mladih do navršenih 30 godina uskoro na svojim računima mogu očekivati povrat poreza, kojeg se poreznim izmjenama država odrekla. Priču donosi Marko Šiklić za RTL.

“Svaka kuna sa strane dobro dođe, pogotovo nama studentima – a mislim da svi unaprijed znamo i gdje ćemo te novce potrošiti. – Koji su vaši planovi? Čuvati do ljeta, pa onda razmisliti”, govori Josipa Jonjić iz Zagreba.

Stopostotni iznos vraća se samo mladima do 25 godina, a onima između 26 i 30, na račune sjeda polovina iznosa.

“Povrat polovice iznosa poreza za osobe mlade od 30 godina – to su godišta od 1992. pa na dalje, mlađe od toga – a za povrat cjelokupnog iznosa poreza 1997. godište i nakon toga, oni će dobiti povrat cjelokupnog uplaćenog poreza na dohodak od nesamostalnog rada”, kazuje Ivan Čevizović, porezni savjetnik.

Uzmemo li tako za primjer neto plaću od 800 eura – mladima do 25 godina vratit će se 1000 eura. Svi oni od 26 do 30 godina primit će polovinu tog iznosa – 500 eura.

“Prošle godine je poreznim obveznicima koji su na to imali pravo vraćeno 220 milijuna eura, dok je kod onih koji su imali obvezu za uplatu uplaćeno u državni proračun 15 milijuna eura”, govori Slaviša Penava, voditelj Službe za informiranje u središnjem uredu Porezne uprave.

Od ove godine povećan je i cenzus za uzdržavanog člana, pa se očekuje još više povrata.

“Usporedbe radi prošle godine smo kod 741 tisuće poreznih obveznika izvršili obračun godišnjeg poreza na dohodak. Ove godine smo podignuli cenzus za uzdržavanog člana s 15 na 24 tisuće kune, te očekujemo da će dodatnih 94 tisuće građana ući u tu kategoriju”, dodaje Penava.

Ipak, postoje i oni koji su koristili olakšicu na koju nisu imali pravo. Oni će Poreznoj morati uplatiti razliku.

“Tu često, posebice roditelji zaboravljaju – bez obzira što su maknuli djecu s poreznih kartica kad su se zaposlila primjerice u srpnju ili kolovozu – porez se obračunava na godišnjoj razini – dočekat će ih razlika poreza za uplatu jer gube pravo za cijelu godinu koristiti djecu kao uzdržavane članove obitelji”, objašnjava Čevizović.

Podnošenje prijava za većinu građana ide automatski, a u Poreznu moraju samo oni koji zarađuju od samostalne djelatnosti kao što su obrtnici, poljoprivrednici ili pomorci. Prve isplate očekuju se u svibnju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *