Državne nekretnine izgubile na sudu, moraju vratiti Maju Đerek na posao

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Otkaz zviždačici Maji Đerek u Državnim nekretninama je nezakonit i mora se vratiti na mjesto direktorice za poslovne prostore. Upravo tako je danas nepravomoćno presudio Općinski radni sud u Zagrebu – prenosi 24 sata.

Maja Đerek je pravnica koja je vodila u Državnim nekretninama zakup poslovnih prostora. Kako je ispričala za 24sata, njeni problemi s ravnateljicom Renato Sabo su počeli kada je odbila sudjelovati u pogodovanju i nenaplati zakupa. Otkaz su joj dali zbog skrivljenog i neprimjerenog ponašanja.Đerek je sva svoja saznanja napisala u kaznenu prijavu na čak 37 stranica, priložila dokaze i sve predala USKOK-u.

  • Sretna sam i zadovoljna. Čitavo vrijeme sam znala da sam u pravu i nisam htjela odustati, ali nakon dvije godine trajanja postupka, nisam bila sigurna kako će završiti. Zato sam nakon presude prvo sjela, isplakala se i izbacila sve to iz sebe -kaže nam Đerek.

Kaže da je bivša ravnateljica Renata Sabo kao svjedoke zvala zaposlenike i suđenje se pretvorilo u njeno psihološko profiliranje, a nisu imali niti jedan dokaz da je skrivila nešto na poslu.

  • U obrazloženju otkaza piše da mi nisu dali ni opomenu pred otkaz jer sam prijavljivala nepravilnosti svojih nadređenih. Sud je danas zaključio da mi se ne može dati otkaz bez da sam prethodno imala i jednu opomenu. Jednostavno im se žurilo me maknuti – kaže Đerek.

Početkom godine je odlučila i javno istupiti i progovoriti o svim nepravilnostima. Ona je, među ostalim, prvo anonimno, a zatim i s imenom i prezimenom, javnosti otkrila kako je tadašnji ministar državne imovine, a danas obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra u centru Zagreba. To je kasnije svojom odlukom ustvrdilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i kaznilo Banožića sa 7000 kuna. Državne nekretnine su za ministra stan uredile, a čak su mu na račun tvrtke kupovale i sitnice poput ukrasnih jastučića, pegle, pekača za kruh…

Đerek je otkrila kako je Banožić kao tadašnji ministar državne imovine urgirao za obitelj Rodić koji su državi za zakup dva poslovna prostora, poreze i doprinose, ostali dužni preko 5,8 milijuna kuna. Đerek je još prije dvije godine zapečatila dva poslovna prostora u koje su koristili u centru Zagreba i koji imaju ukupnu površinu preko 200 četvornih metara. Nakon intervencije ministra, prostori su otpečaćeni, Rodići ih drže u posjedu i do dan danas ne plaćaju, a država ne može dalje iznajmiti svoje nekretnine. Taj slučaj ispituje USKOK.
Javnost ne bi znala niti da je nakon potresa hitno obnovljen stan predstojnika premijerova ureda Zvonimiru Frki Petešiću, da to nije otkrila Đerek. Frka Petešić živi u državnom stanu od 96 kvadrata u strogom centru, za njega plaća 484 kune mjesečno, a nakon potresa su Državne nekretnine uložile preko 200.000 kuna u sanaciju štete dok su zakupci koji plaćaju poslovne prostore morali raditi obnovu o svom trošku.
Đerek je opisala i da je Jozo Brkić, brat bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića bio dužan preko 650.000 kuna za prostore koje je zakupio od države, a taj dug se nije naplaćivao i “gledali su mu kroz prste”. Progovorila je i o pogodovanju u nabavi, nenaplati zakupa podobnima, ali i o pritiscima koji su za jednog zakupnika stizali od sadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, a nekadašnjeg državnog tajnika.

Prije nego je sve prijavila USKOK-u, pisala je i tadašnjem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darku Horvatu, ali od njega nije bilo nikakve reakcije. Vlada i novi ministar Ivan Paladina zbog svega, nisu ponovno izabrali za ravnateljicu Državnih nekretnina Renatu Sabo. Ali sukladno ugovoru, ona i dalje radi u toj državnoj tvrtki.

Maja Đerek je trenutačno honorarna savjetnica splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koji ju je angažirao za uvođenje reda u i zakupa za nekretnine u vlasništvu Splita.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *