Edukativno-preventivni projekt „Zdravozubci“ proširen na cijelu županiju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dom zdravlja Požeško-slavonske županije kao nositelj projekta, u suradnji sa Požeško-slavonskom županijom te Zavodom za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, već duži niz godina provodi Edukativno-preventivni projekt „Zdravozubci“ među učenicima prvih razreda osnovnih škola – prenosi PSŽ.

Razdoblje provedbe projekta je od 21. ožujka 2022. do 21. ožujka 2023. godine, dok ukupna vrijednost iznosi 299.480,40 kuna, financirana u potpunosti iz sredstava Europskog socijalnog fonda Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Projektom „Zdravozubci“ nastoji se potaknuti učinkovita oralna higijena već od najmlađe dobi djeteta, s ciljem stjecanja dobrih navika svakodnevnog održavanja higijene i razvoja svijesti o važnosti oralnog zdravlja te smanjiti strah od doktora dentalne medicine i poučiti ih pravilnim tehnikama četkanja zuba. Projektom je također planirana organizacija edukativne kazališne predstave koju bi u okviru projekta osmislilo Gradsko kazalište Požega.

Ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki, ovom prigodom istaknuo je kako se s navedenim projektom krenulo 2018. godine. „Prvi projekt bio je pilot projekt proveden u suradnji s Katoličkom osnovnom školom gdje smo dobili izvrsne rezultate te smo ga potaknuti tim rezultatima odlučili podignuti na višu razinu, a nakon čega je proširen na razinu cijele županije.“ – rekao je ravnatelj Višaticki.

„Provedba projekta “Zdravozubci” predviđena je u dva dijela, tj. u dva posjeta razredima na početku školske godine u mjesecu rujnu, te ponovno nakon pet mjeseci, u mjesecu ožujku, a za posjet ukupno 17 osnovnih škola koje pohađa gotovo 600 djece, određeno je 5 liječničkih timova koji se sastoje od jednog doktora dentalne medicine te jedne medicinske sestre.“ – istaknuo je Višaticki.

Koordinator projekta, doktor dentalne medicine Mario Jakobović, naglasio je kako je Hrvatska unutar Europske unije najlošija po KEP statusu te kako jedina nema nikakav preventivni projekt koji bi radio direktno s djecom.

„Preventiva ne košta ništa, jer ako bi uzeli vrijednost projekta naspram vrijednosti koja bi se morala naknadno odrađivati u ordinaciji, razlika je između 5% do 10%. Da bi projekt uspio, bitno je da su to prvi razredi osnovne škole, jer s djecom od 6-7 godina još uvijek se može raditi “modeliranje mišljenja”. Bez roditelja također ne možemo uspjeti, a nakon njih tu su nastavnici i ravnatelji škola. Pokazalo se da su razredi u kojima su se učitelji posvetili projektu imali najbolje rezultate, a nadamo se da će se tako i ove godine odazvati kako bismo imali što bolje rezultate.” – rekao je Jakobović.

“Mogu samo pohvaliti i čestitati Domu zdravlja Požeško-slavonske županije, naravno i našem Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško – slavonske županije, koji su osmislili ovaj projekt, jer je vrijedan i multiplicira puno toga dobrog, zapravo radi dugoročnu uštedu u zdravstvenom sustavu, što je opet jedan od dobrih pokazatelja. Vjerujem da će se svih 17 škola, ne samo onih kojima je osnivač županija, već i one kojima je osnivač Grad Požega, uključiti u projekt te da ćemo u ovom vremenu koje je ispred nas, svjedočiti poboljšanju dentalne higijene naših najmlađih. U smislu zdravlja, njima to znači puno, a nama kao zajednici, svaka kuna uložena u preventivu, zapravo se višestruko vraća natrag.” – rekla je županica Antonija Jozić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika