Erasmus+ grupna mobilnost učenika Tehničke škole iz Požege u Estoniji

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Kanepi Gümnaasium iz Estonije od 6. do 10. svibnja 2024. bila je domaćin grupne mobilnosti učenika Tehničke škole u Erasmus+ KA122 projektu „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“. 

Sudjelovali su učenici:. Stjepan Čavajda, Leonardo Jurišić, Jakov Đokić, Arijan Janeš, Marko Varela, Leonard Franić, Andrija Razum i Ivan Sečkar. Nastavnici u pratnji bili su profesor Alen Farkaš i profesorica Marina Mirković (koordinatorica projekta).

Kanepi Gümnaasium je škola koja se nalazi u južnoj Estoniji u mjestu Kanepi. Nastavnici nastoje motivirati učenike za sudjelovanje u različitim aktivnostima u školi, svim vrstama hobi grupa kako bi sadržajno organizirali slobodno vrijeme.Izvannastavne aktivnosti uključuju folklorne plesove, zborove, sport, informatičke aktivnosti. Glavni cilj škole je pružiti obrazovanje koje pomaže stjecanju vještina važnim u razvoju nacionalnog i europskog okruženja. Učenici su uključeni u regionalne ekološke i znanstvene projekte. Iskustvo u međunarodnim projektima stječe se kroz eTwinning i programe razmjene učenika s partnerskim školama u Njemačkoj i Italiji te Erasmus KA1 i KA2 projektima. Profesori entuzijastično i vješto motiviraju učenike na kritičko razmišljanje, otkrivaju vrijednost prirodoslovlja i matematike te razvijaju ekološku svijest. Posebno su korisni projekti u prirodi, njihova strast za raftingom i hodanjem po močvarnom području kao načinom rasterećenja od stresa.

Učenici su prvog dana upoznali školu i školski muzej. Sudjelovali su u vanjskim aktivnostima matematičke igre, te pri tome upoznali Kanepi.  Oduševljeni su sim-racingradionicom koju su im organizirali domaćini. 

Drugog dana uspješno su odradili pokuse u kemijskoj radionici. U šumi područja Jõksi u team-building igri iščekivali smo pobjedničku ekipu koja je pronašla kovčeg skrivenim blagom.

Treći dan posjeta Kanepi Gümnaasium u Estoniji, učenici su posjetili u okolici mjesta Järvselja Stanicu za mjerenje odnosa ekosustava i atmosfere (SMEAR) koja je otvorena 2015. godine kao dio projekta estonske mape puta ”EestiKeskkonnaobservatoorium” (Estonski opservatorij za okoliš). Pod zajedničkim je upravljanjem s Estonskim sveučilištem prirodnih znanosti.

Toranj od 130 m služi za: mjerenja neto protoka ekosustava (5 mjernih visina: 30 m, 50 m, 70 m, 90 m, 110 m), mjerenja plinova: CO2, CH4, H2O, O3, NOx, SO2, meteorološka mjerenja, raspodjela veličine aerosola 2 nm – 10 µm, distribucija zračnih iona 0,5 – 40 nm i radioaktivnost.

Nakon posjeta, učenici su u školi imali radionicu programiranja pripadne opreme pri čemu su analizirali i komentirali uočeno u posjetu prirodi.  

Poslije podne grupa je posjetila Obrazovni i tehnološki centar okruga Võru (EWERS) koji je najbolja međunarodno poznata i priznata obrazovna institucija u Estoniji. Nudi privlačno, uključivo i fleksibilno podučavanje te podržava osobni razvoj.

Četvrtog dana grupne mobilnosti učenika Tehničke škole u Estoniji,  škola domaćin Kanepi Gümnaasium organizirala je EV3 radionicu. EV3 je programabilni robotski komplet koji se temelji na Lego kockama. To je treća generacija LegoMindstorms. 

EV3 uključuje kompjuterizirane kocke, module, motore i druge dijelove koji se mogu koristiti za stvaranje mehaničkih sustava. Kao treća generacija te vrste, EV3 također uključuje senzore koji reagiraju na dodir, ultrazvučne valove, boju i infracrvenu toplinu.

U sportskim aktivnostima glavni dio bio je košarkaški susret domaćina i naših učenika. Pobjednici su bili učenici Tehničke škole.

Zadnji dan grupne mobilnosti učenika Tehničke škole u Estoniji, sudionici su posjetili Sveučilište Tartu – najveće i najprestižnije sveučilište u Estoniji s četiri fakulteta: Filozofski i humanistički fakultet, Fakultet društvenih znanosti, Medicinski fakultet i Fakultet prirodoslovno-tehničkih znanosti.

Botanički vrt Sveučilišta u Tartuu ima više od 10.000 vrsta i sorti biljaka. Osim prirodnih biljaka, uključujući rijetke zaštićene biljke, u staklenicima se mogu vidjeti biljke prašume i pustinje. To je najstariji botanički vrt u baltičkim državama, koji djeluje više od 200 godina na istoj lokaciji. Vrt su dizajnirali svjetski poznati botaničari, profesori Ledebour i Bunge. 

Znanstveni centar AHHAA nudi svima radost otkrivanja isprobavajući razne eksponate. Znanstveni centar osnovali su Sveučilište u Tartuu, Ministarstvo obrazovanja i istraživanja i grad Tartu. Glavna misija AHHAA je promicanje znanosti široj javnosti.  Vizija im je biti omiljeni centar za posjetitelje u području znanstvenog obrazovanja na Baltiku za sve dobne skupine. AHHAA ima uzbudljive izložbe, popularna tematska događanja, atraktivan stalni program. Do danas je više od tri milijuna ljudi svih dobi posjetilo AHHAA događanja, pa tako i naš Erasmus tim mobilnosti u Estoniji.

Tradicionalni proljetni koncert održan je 8. svibnja 2024. u Kanepi Gümnaasium u Estoniji. Nakon koncerta slijedila je  Erasmus+ večer na kojoj se plesalo folklorne plesove, igralo zabavne društvene igre. Uz učenike, prisutni su bili nastavnici i roditelji učenika škole domaćina. Po prvi put na proljetnom koncertu sudionici su koristili foto kabinu za ludo poziranje i veselu uspomenu. 

Zahvaljujemo Kanepi Gümnaasium na domaćinstvu naše grupe učenika i nastavnika. Puno smo naučili – škola domaćin pružila nam je primjere i ideje koje ćemo koristiti u našem budućem radu.  Pokazali su nam kako je odnos s prirodom važan i možemo ga  ostvariti u nastavi, izvannastavnim aktivnostima i druženjima. 

Zahvaljujemo  profesorici Merike Luts i ravnateljici  Diani Leenurm, kao i nastavnicima: Kairi Rammo,

Kristen-Kalev Lina, Eda Tarend, Paap Koemets, Laura Saunamets, Terje Tammekivi, Kaidar Taal i Maarja Pukk.Hvala učenicima Kanepi Gümnaasium! 

Šetnje i atrakcije grada Tartu dugo ćemo pamtiti. Ovogodišnja tema Tartua kao Europske prijestolnice kulture je „Umjetnost preživljavanja“. Program je usmjeren na kreiranje Tartua kao kulturnog grada koji živi u skladu s prirodom te nastoji zadobiti povjerenje u ljudsku prisnost i time dokazati moć europskih manjih gradova. Pri povratku u Požegu, grupa je posjetila Tallinn, uzbudljivu zelenu prijestolnicu Estonije, slikoviti spoj starog i novog.

Erasmus + KA122 projekt “Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole” sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Tekst i foto: prof. Marina Mirković

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)