Erasmus mobilnost nastavnice Tehničke škole Marine Mirković u Irskoj

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Problemi zaštite okoliša i klimatske promjene poprimaju sve veću važnost, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini. Nastavnici i učenici uočavaju hitnost zaštite okoliša, ali ponekad nemaju duboko znanje o najrelevantnijim temama i često se osjećaju nenaoružani kada treba napraviti bilo kakvu promjenu ili nešto poduzeti, čak i u svojim zajednicama.

Međutim, obrazovanje je ključni čimbenik u tome kako se građani odnose i ponašaju prema okolišu. Svijest, inicijativa i djelovanje nastavnika i učenika mogu predstavljati premise za svjetliju budućnost.

Prva mobilnost nastavnika Tehničke škole, Požega u okviru Erasmus+ KA122 projekta mobilnosti učenika i osoblja u području odgoja i općeg obrazovanja: „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“ održana je od 19. do 24. veljače 2024. u Irskoj. 

Profesorica Marina Mirković, koordinatorica projekta, sudjelovala je na Europass Teacher Academy tečaju osposobljavanja nastavnika “Environmental Education: Learning and Acting for a Better Future” u Dublinu. Grupa nastavnika bila je iz Italije, Rumunjske, Cipra, Poljske i Hrvatske. Voditeljica tečaja bila je gospođa Aoife Brezina iz Irske. 

Prvog dana susreta održan je Europski sajam hrane gdje su sudionici mogli probati hranu iz drugih europskih zemalja i upoznati sve nastavnike. U Dublinu se paralelno održava veći broj tečajeva, pa su uključeni nastavnici iz raznih europskih država.

Uz zanimljiva predavanja, radionice i rasprave sudionici grupe u kojoj je sudjelovala profesorica Mirković, posjetili su Nacionalne botaničke vrtove Irske – Glasnevin. Oaza su mira i ljepote, te vrhunska znanstvena ustanova. Sadrže važne zbirke biljnih vrsta iz cijelog svijeta uz izvrsno obnovljene povijesne staklenike.

Tijekom tečaja polaznici su stekli znanje i vještine, otkrili alate kojima će postati pokretači promjena ne samo u svojoj školi, već i kod kuće i unutar svoje zajednice. 

Vizija irskog programa “Education for sustainability” je osigurati da svako dijete u Irskoj bude klimatski pismeno do 2030. godine. Važno je stvoriti svijet u kojem su mladi ljudi aktivno uključeni u djelovanje za održivi razvoj, omogućiti im potrebno znanje i motivaciju za pozitivan utjecaj na okoliš. 

Grupa je raspravljala o: obrazovanju o održivosti i klimatskim promjenama, onečišćenju (plastika i brza moda), gubitcima bioraznolikosti, održivom prometu, klimatskoj pravdi i poduzimanju akcija uključivanja učenika u aktivnosti održivosti i brige o okolišu. 

Saznanja će omogućiti promovirati svijest o praktičnim koracima koji se mogu poduzeti kako bi Tehnička škola bila spremna za ulogu međunarodne Ekoškole. 

U ovom tečaju sudionici su stekli dublje razumijevanje najvažnijih prijetnji našim ekosustavima, naučili strategije za podučavanje poštivanja okoliša i istražili načine povezivanja školskih kurikuluma s očuvanjem okoliša. Osim toga, sudionici su imali priliku osmisliti praktične aktivnosti s ciljem ostvarivanja značajnog, pozitivnog utjecaja na svoje škole ili šire zajednice. Kao posljedica toga, osjećati će se sigurnije u vođenju rasprava svojih učenika o tim temama, kao i u komunikaciji sa školskim osobljem i dionicima zajednice.

Edukacija je održana na engleskom jeziku. Sudionici su poboljšali svoje kompetencije engleskog jezika, osobito govora i interakcije. Također su poboljšali svoje radne i organizacijske metode zahvaljujući zadacima rješavanja problema koji su im bili izazov tijekom tečaja. 

Sudionici su poboljšali svoje komunikacijske vještine suradničkim rješavanjem zadataka uz iznošenje informacija i sudjelovanjem u raspravama. Nastavnici su također poboljšali svoju interkulturalnu kompetenciju i znanje o drugim kulturama u interakciji i radu s kolegama iz raznih dijelovaEurope.

Sudionici su upoznali zeleni – smaragdni otok. Glendalough je pun bogate i raznolike baštine u smislu povijesti, spomenika, arheologije, arhitekture, krajolika, geologije, parkova, flore, faune, staništa divljih životinja i povijesti rudarstva. Prepun skrivenih blaga od renesanse do 20. stoljeća, Russborough je poznat kao najljepša georgijanska kuća u Irskoj. 

Kod upoznavanja kulturne baštine Irske i Dublina, posjećene su brojne znamenite lokacije. 

Dublin je gostoljubiv grad, koji privlači pisce, intelektualce i posjetitelje stoljećima, s velikom reputacijom i kozmopolitskim izgledom, ima mješavinu nasljeđa i hedonizma. Srce grada dijeli rijeka Liffey sa sjevera na jug.Uske i vijugave ulice četvrti Temple Bar zapadno od TrinityCollegea (najstarijeg irskog sveučilišta) prožima snažan osjećaj povijesti stoljetne prijestolnice.

Nacionalna galerija Irske otvorena je za javnost 1864. godine. Sadrži goleme zbirke umjetnina i nacionalnu zbirku slika europskih starih majstora. 

Katedrala svetog Patrika, poznati je povijesni i kulturni spomenik. Datira iz 13. stoljeća i pruža iskustvo u kojem se spajaju povijest, kultura i duhovnost.

The Little Museum of Dublin, veseli muzej broj 1 u Irskoj slavi Dublin sa svom svojom neobičnošću i humorom. Vođeni obilasci otkrivaju povijest grada koji je doživio značajne promjene u posljednjih 100 godina, od posjeta kraljice Viktorije do globalnog uspjeha U2.

Dublin leži na jednom moru, dva kanala i tri rijeke.  Velik je broj mostova vezan za rijeku Liffey.  Most Samuela Becketta postao je prepoznatljivim simbolom grada, oblikom koji podsjeća na irsku harfu.

Erasmus mobilnosti pružaju nastavnicima jedinstvenu mogućnost da pohađaju edukacije i tečajeve kojima upotpunjuju cjeloživotno učenje i razvijaju kompetencije, šire znanje i uspostavljaju nove metode rada. 

Erasmus+ KA122 projekt mobilnosti učenika i osoblja u području odgoja i općeg obrazovanja: „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“ sufinancira Europska unija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)