EU projekt „Mojih 5 kvadrata“ – završene aktivnosti opremanja organiziranih stambenih jedinica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dom za odrasle osobe Ljeskovica od travnja 2021. godine provodi EU projekt „Mojih 5 kvadrata“ ukupne vrijednosti 10.928.085,43 kn, financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske (15%). Ukupno trajanje projekta je 36 mjeseci tijekom kojih se provode različite aktivnosti koje za cilj imaju doprinijeti procesu deinsitucionalizacije i prevencije institucionalizacije osoba s mentalnim teškoćama na području Požeško – slavonske županije.

Izmještanjem 20 korisnika Doma za odrasle osobe Ljeskovica u samostalne jedinice organiziranog stanovanja potiče se njihova aktivna integracija u svakodnevni život. Kroz novo uspostavljeni oblik stanovanja u zajednici, korisnicima se uz osnovne životne osiguravaju i socijalne, radne, kulturne, obrazovne, rekreacijske i druge potrebe.

U prvih godinu dana provedbe projekta, uspostavljena je usluga organiziranog stanovanja u 5 stambenih jedinica na području Požege uz psihosocijalnu podršku stručnog osoblja. U svakoj stambenoj jedinici boravi 4 korisnika uz podršku 2 asistenta. Zaposleno je ukupno 20 stručnih osoba od čega 17 asistenata i 3 viša asistenta.

Tijekom 2022. godine nabavljena je različita oprema za potrebe stanovanja i ugodnijeg boravka korisnika u njihovom novom životnom okruženju. Svaka stambena jedinica opremljena je zdravstvenom opremom za kućnu upotrebu, električnim uređajima, namještajem te ostalom kućanskom opremom. Za rad stručnog osoblja nabavljena je informatička oprema. Ovim putem je kompletno opremljeno svih 5 stambenih jedinica što je donijelo dodatnu pozitivnu energiju među korisnike.

Projektom je, osim osnovne aktivnosti uspostave organiziranog stanovanja, predviđeno i dodatno stručno usavršavanje osoblja Doma za odrasle osobe Ljeskovica kao i različite radionice za korisnike organiziranog stanovanja od strane Medicinske škole iz Osijeka.
Kako bi se korisnike što više integriralo u zajednicu, jednom tjedno idu na organizirane tjelovježbe u obližnji fitness studio, a nekoliko puta godišnje na terapijske izlete u toplice u okruženju. Do kraja provedbe projekta, provest će se javna kampanja kojom će se upoznati i senzibilizirati javnost o pravima osoba s invaliditetom, odnosno osoba s mentalnim teškoćama. U provedbi projekta na način kako je planirano te u skladu s Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, Domu za odrasle osobe Ljeskovica tehničku podršku pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Izjave korisnika /Nismo znali gdje idemo, ali smo sve to prihvatili sa pozitivnom energijom i željom za napretkom . Kad smo došli bez obzira na dotrajali namještaj u stanu bili smo zahvalni na pruženoj prilici, a sada sa novim namještajem i tehnikom smo još zadovoljniji i sretniji. Život nam je puno lakši, naša svakodnevnica je kvalitetnija. Nadamo se da ćemo još dugo ostati ovdje i razvijati se u pozitivnom smjeru. Veliki korak naprijed je napravljen, a još veći je ispred nas, no ne bojimo se toga. Naša želja je da još puno naših prijatelja i poznanika dobiju ovakvu priliku.
Sadržaj objavljenog teksta isključiva je odgovornost Dom za odrasle osobe Ljeskovica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *