EU uvela nove sankcije Rusiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

EUROPSKA unija će zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zrakoplove, onemogućiti rusku propagandu putem državnih medija Russia Today i Sputnik te uvesti sankcije protiv bjeloruskog režima, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen – prenosi INDEX.

“Zatvaramo zračni prostor EU-a za ruske zrakoplove. Predlažemo zabranu slijetanja svih zrakoplova u ruskom vlasništvu, koji su registrirani u Rusiji i koje kontroliraju Rusi”, izjavila je von der Leyen.

“Ti zrakoplovi neće moći slijetati, polijetati ni prelijetati teritorij EU-a. To će se odnositi na bilo koji zrakoplov koji je u vlasništvu ili je iznajmljen ili pod kontrolom ruske pravne ili fizičke osobe. Naš zračni prostor bit će zatvoren za sve ruske zrakoplove, uključujući i privatne zrakoplove ruskih oligarha”, izjavila je predsjednica Komisije.

Istaknula je da će EU poduzeti još jedan dosad nezabilježeni korak – zabraniti medijski stroj Kremlja.

“Državni mediji Russia Today i Sputnik, kao i njihove podružnice neće više moći širiti laži kako bi opravdavale Putinov rat i unijele razdor u Uniji”, kaže predsjednica Komisije, dodajući da EU razvija alate za zabranu toksičnih i štetnih dezinformacija u Europi.

Treća mjera je uvođenje novog paketa sankcija protiv bjeloruskog režima Aleksandra Lukašenka, koji aktivno sudjeluje u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Predsjednica Komisije je najavila da će EU zabraniti izvoz u Bjelorusiju cijelog niza proizvoda, od mineralnih goriva, duhana, drva, cementa, željeza i čelika. Također će se zabraniti izvoz proizvoda za dvojnu namjenu.

Von der Leyen je pohvalila “iznimno i impresivno” vodstvo i hrabrost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija i ukrajinskog naroda. “Oni su inspiracija za sve nas”, rekla je, dodajući da će EU otvorenih ruku dočekati sve osobe koje su izbjegle pred ratom u Ukrajini.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika