Europski vinski vitezovi u Požeštini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ovaj vikend na ulicama grada Požege, Kutjeva, Vetova i drugih mjesta u Požeštini građani su sretali simpatične osobe obučene u odore s neobičnim znakovljem.

Riječ je o 13 vinskih vitezova Legata Hrvatsko primorje i Istra iz Europskog vinskog viteškog reda ( Ordo Equestris Vini Europae ) koji su došli u službeni posjet Požeštini i Legatu Slavonija, Baranja i Srijem na čijem je čelu poznati požeški vinar Ante Miličević.

Kako nam je rekao Anton Fućak, prokonzul Europskog vinskog viteškog reda zadužen za Legat Hrvatsko primorje i Istra, vitezovi su došli vidjeti stanje u vinarstvu i vinogradarstvu Požeštine nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog nevremena, razmijeniti iskustva, upoznati vinsku kulturu Požeštine, promovirati enološku i duhovnu vitešku kulturu i usput kušati vrhunska vina te gastronomske specijalitete Slavonije. Tijekom svog trodnevnog boravka posjetit će Vinariju Krauthaker, Vinariju Enjingi, Vinariju Škoro, Kutjevo d.d. i Vinariju Miličević.

Inače, Europski vinski viteški red osnovan je još daleke 1468. a obnovljen i prilagođen novim suvremenim uvjetima 1984. u Austriji. Sjedište europskih vinskih Vitezova je u Željeznom u Gradišću, a jedan od najpoznatijih europskih vitezova i obnovitelj reda je svjetski poznati gradišćanski Hrvat, vinogradar i vinar, Mato Kliković.

Konzulat europskih vinskih vitezova za Hrvatsku osnovan je 2002. u Zagrebu, a ove godine obilježava i 20 godina vinskog viteštva u Hrvatskoj. Slogan im je “In honorem Dei et in honorem vini” što u prijevodu glasi “U slavu Boga i u slavu vina”! Osim u Hrvatskoj taj viteški red djeluje u joś 26 zemalja u Europi.

Viteški red je značajan europski čuvar vinske kulture, te djeluje na kulturno-društvenom području, neopterećen političkim, gospodarskim ili položajnim interesima.

Zadaća reda je njegovanje, unaprjeđenje i širenje vinske kulture i uz nju vezane djelatnosti, zatim prenošenje znanstvenih saznanja o vinu, veličanje i promidžba plemenitih vina i podupiranje njihovih najboljih svojstava, priznavanje kulturno-etičkih vrijednosti, kao i podupiranje socijalne i karitativne djelatnosti. Viteštvo je pripadnost ideji istinske plemenitosti duha. Konačno,

Vitezovi vina zauzimaju se za sve lijepo, dobro i istinito, za idealne vrijednosti, plemenitu duhovnost, izvrsnost u enologiji i viteštvo kao takvo.

Sve se to može čuti, vidjeti i doživjeti dok ulicama Požeštine hode vitezovi od vina koji se u crkvenim krugovima zovu i Vitezovi mira.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *