Filipović s 24 godine od mamine tvrtke kupio stan u Zagrebu. Iznajmljuje ga saboru

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


STAN od 72.62 metra kvadratna na zagrebačkoj Trešnjevci HDZ-ovac Davor Filipović, uzdanica Andreja Plenkovića te navodni ministarski kandidat, kupio je 2008. godine za 889.654,71 kunu od obiteljske tvrtke Fimar. Kupoprodajni ugovor potpisao je s majkom Katom Filipović, vlasnicom tvrtke, a prema raspoloživim podacima, stan nije imao terete, što bi moglo značiti da ga je Filipović u 24. godini kupio bez pomoći banke – prenosi INDEX.hr

Fimar je, pak, stan kupio 2004. godine od Industrogradnje za u lipu identičnu svotu. Već 2009. godine, Filipović je stan iznajmio hrvatskom saboru. U njemu od 2013. godine živi Ante Sanader, Filipovićev partijski drug i potpredsjednik sabora.

Već se pisalo da je Filipović vlasnik stana u kojem boravi Sanader, samo se nije znalo od koga ga je kupio.

Filipović je čovjek u kojeg HDZ vjeruje
Ništa tu nema nezakonito, tek postoji javni interes da se zna kako se skućio potencijalni član vlade, gradonačelnički kandidat vladajuće partije u Zagrebu na prošlim lokalnim izborima, član nadzornog odbora Ine i predsjednik nadzornog odbora Hrvatskih šuma te najmodavac životnog prostora saborskim zastupnicima. I HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Ukratko, čovjek u kojeg se vjeruje. Ili dečko koji obećava.

Mediji su pisali da i majka Katica u Zagrebu ima stan od 82 kvadrata koji iznajmljuje saboru.

Filipović je, prema biografiji objavljenoj na web stranici zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, od 2004. do 2007. godine bio zaposlen u Fimaru “na poslovima asistenta ovlaštenog revizora”. To mu je bilo prvo radno mjesto.

Potom je kraće vrijeme radio kao investicijski analitičar za danas pokojne Provenus Strategije. Od 2008. godine angažiran je na Katedri za organizaciju i menadžment Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i to prvo kao asistent i viši asistent, a potom kao docent. Inače, Filipović, logično, ne živi u ovom, nego u očevom trosobnom stanu, također u Zagrebu.

Tvrtka obitelji Filipović godinama posluje uspješno
Tvrtka Fimar se, kako stoji u sudskom registru, bavi revizijskim poslovima. Vlasnica je Kata, a zajedno sa suprugom Ivicom je i osoba za zastupanje Fimara. Ide im solidno, od 2008. godine, otkako imamo uvid, svake godine zadržavaju dobit. U već spomenutoj 2008. godini, kad je Davoru prodala stan, ona je iznosila 564.145 kuna, sljedeće godine 149.370 kuna, u 2010. godini 184.922 kune, u 2011. godini 121.779 kuna, u 2012. godini 118.804 kune.

Od 2013. nakratko slijedi pad dobiti, premda tvrtka i dalje svake godine posluje u plusu – te je godine zadržala svega 8577 kuna, a već godinu kasnije tek 1810 kuna, da bi 2015. godine dobit porasla na 27.251 kunu, u 2016. godini na 77.649 kuna, a u 2017. godini na 283.711,54 kune. U 2018. godini iznosila je 477.194,80 kuna, u 2019. godini 286.522,67 kuna, u 2020. godini 270.028,51 kunu, a u 2021. godini 356.924,20 kuna.

Vratimo se stanu: prema raspoloživim ugovorima, Fimar ga je kupio u dvije etape. Prva je počela 25. listopada 2002. godine, kad je s prodavateljem, Industrogradnjom, sklopio predugovor i na temelju njega platio 603.473,56 kuna. Druga je uslijedila dvije godine kasnije, točnije 29. prosinca 2004. godine, kad su dvije strane sklopile kupoprodajni ugovor te utvrdile da Fimar mora Industrogradnji platiti još 171.591,29 kuna. Sve skupa – 775.064,85 kuna. Uz to, Fimar kupuje i garažu od 18.64 metra kvadratna, za 114.589,86 kuna. Cijena garaže, plus cijena stana, jednako 889.654,71 kunu.

Filipović i majka odbili odgovoriti na pitanja
Četiri godine kasnije, Fimar, odnosno majka Kata, jednim ugovorom prodaje stan i garažu Davoru točno za 889.654,71 kunu. Majka i sin dogovorno su utvrdili cijenu nekretnina “u viđenom stanju”. Ona je, eto, bila u lipu ista kao i četiri godine ranije. Ni u tome nema ničeg nelegalnog, nepriličnog ili skandaloznog, samo prenosimo kako piše u ugovorima.

Iz znatiželje smo pokušali doznati kako je mladi Filipović financirao kupnju stana od roditeljske firme, jesu li roditelji pomogli, kako je ušao u posao sa saborom… Sve to su pitanja na koja smo htjeli dobiti odgovore upravo od familije Filipović. No Davor je ustrajno odbio odgovoriti na pozive, poruke i mail. Mail smo poslali i majci Katici koja nam je, prije toga, prekinula telefonsku vezu čim smo se predstavili. Odgovor nismo dočekali.

Javili smo, se, naravno, hrvatskom parlamentu, interesirali su nas detalji o najmu Filipovićeva stana. Iz parlamenta su nam objasnili kako prema Odluci o smještaju zastupnika hrvatskog sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima i to u mjesečnom iznosu do 2500 kuna na ime najma stana, kao i na naknadu režijskih troškova do 500 kuna mjesečno.

Što će ljudi, nemaju, treba im pomoći – ovo je naš kratki komentar, a ne saborski odgovor.

Ipak – nastavljamo citirati odgovor iz sabora – eventualne razlike u propisanim iznosima zastupnici snose sami.

Slijedi dio o našem junaku: “Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da se predmetni stan za potrebe smještaja zastupnika od Davora Filipovića, kao najmodavca, iznajmljuje od travnja 2009. godine, a korisnik tog stana od lipnja 2013. godine neprekidno je zastupnik Ante Sanader, i to pod uvjetima utvrđenim Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika.”

Zanimalo nas je i kako se od svih raspoloživih stanova odaberu baš oni u, recimo, vlasništvu obitelji Filipović. Iz sabora su odgovorili: “Zastupnici stanove uglavnom pronalaze samostalno ili po preporuci zastupnika čiji je mandat završio te se na njihov prijedlog zaključuju ugovori o najmu stana, ako su u skladu s navedenom Odlukom.”

Kupio od majke, iznajmio saboru, Filipović je snalažljiv dečko, unatoč dojmu iz zagrebačke kampanje kad je najavljivao izgradnju tvornice cjepiva protiv raka.
Lani smo pisali o njegovom bratu Mariju Filipoviću, također HDZ-ovcu. On je treći član stranke koji je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i potom postao predavač na Pomorskom fakultetu u Splitu. Mario je na kotarskim izborima 2018. godine bio na šestom mjestu HDZ-ove liste na splitskim Lokvama, ali nije ušao u vijeće Gradskog kotara.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *