Florijanovo nekad u Požegi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dan Svetog Florijana, 4. svibnja, tzv. Florijanovo je Dan vatrogasaca, a u Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao Mjesec zaštite od požara.

Svog zaštitnika vatrogasci slave odlaskom na svete mise, odavanjem počasti svetom Florijanu, organiziraju razne svečanosti, otvaraju vatrogasne domove, organiziraju smotre vozila, mimohode te javne vježbe za akciju gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine.

Njihova humanost, društveni angažman za opće dobro, pomoć stradalima odlike su kojima se ponosi svaki vatrogasac. Oni su prvi tamo gdje gori, tamo gdje prijeti vodeni val, tamo gdje treba pomoći… Zato ih trebamo cijeniti i poštovati te zahvaliti za svaku intervenciju u kojoj nesebično daju sebe, ponekad riskirajući i vlastite živote. Vatrogastvo je tradicija koju trebamo čuvati, a na mlađe generacije moramo prenositi plemenite ideje pomaganja drugima kad im je najpotrebnije.


Videoprilog o obilježavanju Florijanova u Požegi pripremio je i bivši saborski zastupnik, župan te dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege Zdravko Ronko, a koji možete pogledati OVDJE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)