Folklorni ansambl Požega na Međunarodnom CIOFF festivalu u Plzenu u Češkoj Republici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U sklopu projekta „Požega, čuvajmo tradiciju“ Folklornog ansambla Požega i partnera Grada Požege, koji je prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija kroz Programe zaštite na pokretnim kulturnim dobrima u 2023. godini, Folklorni ansambl Požega kao članica UNESCOve organizacije CIOFF Hrvatska gostovao je na Međunarodnom CIOFF festivalu u Plzenu u Češkoj Republici od 7. – 11. lipnja 2023. godine. Tijekom petodnevnog boravka u Češkoj odrađeno je 14 nastupa, a osim nastupa u gradu na glavnoj i pomoćnim pozornicama, nastupi su održani u bolnici, 2 škole te domu umirovljenika. Članovi ansambla sudjelovali su i u Povorci Plzenskim ulicama te su organizirali učenje bećaraca za ostale sudionike Festivala – prenosi Grad Požega.

Kao znak podrške u ime Grada Požege i gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića, Festivalu je prisustvovala i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti koja je zajedno s voditeljem folklorne večeri Festivala Zlatne žice Slavonije, Nikolom Kramarom, predstavila i prezentirala bogati program najvećeg i najstarijeg festivala tamburaške glazbe u Hrvatskoj te održala radni sastanak s Michaelom Vondračkovom, direktoricom Međunarodnog CIOFF festivala u Plzenu.

Pročelnica Petrović kao i članovi Folklornog ansambla Požega posjetili su Plzensko Gradsko poglavarstvo gdje su ih svečano primile Kvetuše Sokolova, pročelnica za kulturu Grada Plzena te Michaela Vondračkova, direktorica Međunarodnog CIOFF festivala u Plzenu.

Nastup Folklornog ansambla Požega podržala je i Ljiljana Pancirov, Veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici te je izrazila podršku provedbe ovog projekta kao i buduće međunarodne suradnje Folklornog ansambla Požega i čeških beseda koje su zastupljene u Požeštini. Česi su u Hrvatskoj prema sociopolitičkom statusu stara nacionalna manjina s dugotrajnom prisutnošću na ovim prostorima, poznati po dobroj organiziranosti i usto kvalitetno integrirani u hrvatsko društvo. Kako bi nastavili međusobnu dobru suradnju, u planu je uzvratno gostovanje Plzenskog ansambla na festivalu Zlatne žice Slavonije 2023.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *