[FOTO] Caritas Požeške biskupije predstavio projekt pomoći najpotrebitijima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


„Pro Vita et Familia“ hvalevrijedan je projekt čiji je cilj ublažavanje najgorih oblika siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama, poput hrane i/ili osnovne materijalne pomoći, ciljnim skupinama kao što su samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva i definirani su kao najpotrebitiji prema kriterijima partnerske organizacije za primanje hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – prenosi Požeško-slavonska županija.

Marijana Obradović, voditeljica pripreme i provedbe EU projekata istaknula je kako će ovakvim načinom pomoći krajnjim korisnicima biti osigurana potpora u hrani kao što su obroci, paketi hrane, prikupljanje i distribucija donacija u hrani, materijalna pomoć u smislu osnovnih higijenskih proizvoda, odjeće, školskog pribora, opreme za novorođenčad i sl. U projekt su također uključeni i troškovi kupnje osnovne materijalne pomoći i troškovi kupnje osobnih zaštitnih materijala i opreme za potrebite, kao i tehnička pomoć za nabavu vozila, IT i/ili ostale opreme i materijala nužnih za provedbu aktivnosti.

Krajnjim korisnicima biti će pružena pomoć u obliku popratnih mjera kao što su i savjetovanje o uravnoteženoj prehrani te će tako biti provedeno sveukupno 3 savjetovanja za najmanje 150 djece u Katoličkim osnovnim školama u Požegi, Virovitici i Novskoj. U suradnji s Obrtničkom školom Požega, također će biti odrađene radionice za 150 korisnika u kojima će sudjelovati 90 djece i 60 odraslih u sklopu koje će se izraditi kalendar u minimalno 300 primjeraka sa 12 recepata za pripremu tradicionalnih i zdravih jela, dok će uz angažman vanjskog suradnika za najmanje 100 djece biti pružena psihološka i terapijska podrška.

Mario Večerić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije pobliže je objasnio kako je zamišljena provedba projekta za najpotrebitije u Požeškoj biskupiji te istaknuo kako su na samom početku provođenja projekta dogovorili koordinacijske centre u svim biskupijskim dekanatima.

„Svećenici po dekanatima dogovorili su se tko će biti koordinator na području svakog dekanata, a koji će biti usko povezan s voditeljicom projekta, a onda i s volonterima župnih Caritasa tj. voditeljima odbora za karitativnu djelatnost pri Župnim pastoralnim vijećima. Formirali smo također Zahtjev za humanitarnu pomoć krajnjeg korisnika kojeg su koordinatori zajedno s volonterima ispunjavali u svakom domu kojega su obišli te isti predali voditeljici projekta. Tako je učinjen prvi korak prikupljanja primatelja usluga iz ovog projekta.“ – istaknuo je Večerić.

Početnoj konferenciji projekta ispred Požeško-slavonske županije prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je sve prisutne pozdravio u ime županice Antonije Jozić te čestitao na ovom lijepom projektu.

„Uvijek veseli kad se pomaže najpotrebitijima. Znam da je uloženo puno truda i znanja da se ovaj projekt realizira, a danas ne samo da trebate biti ponosni nego vjerujem da vam je to inspiracija i za daljnju budućnost. O svemu ovome puno se može pričati međutim, ipak se sve sažme u jednu jedinu riječ – hvala!“ – rekao je Troha.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *