[FOTO] Gradska straža Požega na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Svečanom i štovateljima sv. Vlaha dobro poznatom i dragom ceremonijom u petak 2. veljače ispred Zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku otvorena je Festa sv. Vlaha kojom se Dubrovnik spominje 1052. godine Parčeve zaštite.
Festu je otvorio dubrovački biskup Roko Glasnović koji je pozdravio puk, uzvanike iz društveno političkog života i crkvene službenike te uvodno spomenuo obljetnice u okviru kojih se odvija ovogodišnja Festa.

Grad Dubrovnik proglasio je 2024. godinu „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“ u okviru koje se obilježava 45. obljetnica upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnicu upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta prošle godine.

Ove godine obilježava se i 350. obljetnica pronalaska moćnika lijeve ruke sv. Vlaha koji je poslije Velike trešnje 1667. godine otuđen, a potom pronađen u Genovi 1674. godine, kao i 100. obljetnica objave novog izdanja Oficija sv. Vlaha na hrvatskom jeziku, 100. obljetnica velike obnove Zborne crkve sv. Vlaha te novih zvona katedrale.

Povijesna postrojba Dubrovački trombunjeri kao svoje goste pozvali su svega nekoliko postrojbi iz cijele Hrvatske, a jedna od njih je i Gradska straža Požega.
Osim na centralnom događaju, pripadnici Gradske straže Požega sudjelovali su i na svečanom prijemu kod gradonačelnika Grada Dubrovnika Mate Frankovića, kojemu je zapovjednik Gradska straže Požega Vladimir Milković uručio poklone i promotivni materijal koji su pripremile Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Turistička zajednica Grada Požege.
Dio atmosfere iz Dubrovnika možete pogledati u nastavku članka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)