[FOTO] Izlet članova HPD Sokolovac na srednji Velebit – Šatorinu (1622 mnv)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


LEDENIK CESARIČKI / BAŠKE OSTARIJE / KARLOBAG – Od 15 do 17. rujna članovi Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” Požega uživali su u lijepom sunčanom vremenu na srednjem Velebitu. Prvi dan izleta, 16 planinara je krenulo s parkirališta kod hostela Čelina u mjestu Ledenik Cesarički.

Plan ture: Kugina kuća – Šatorinski doci – vrh Šatorina (1622 mnv) i istim putom nazad. Travnati vrh u obliku šatora, zbog svog prepoznatljivog oblika i visine, lako se uočava s velike udaljenosti. Jutarnja magla je pratila planinare sve do izlaska iz šume. Tada se s lijeve strane pojavio osunčani vrh Matijević brijeg (1611 mnv).h

Sunce je navuklo osmijeh na lica pa se završni uspon prehodao s više motivacije. Uobičajena zanimacija na vrhu je prepoznavanje okolnih vrhova, utiskivanje žigova u knjižice obilaznica i grickanje sendviča. Još jedna destinacija je u planu istog dana – Laktin vrh (1504 mnv). Do vrha vodi samo jedna staza od Kugine kuće koja je razrovana šumskim radovima. Lijep pogled s vrha na Šatorinu i Dabarske kukove je nagrada za trud na usponu.

Drugi dan je u programu izleta lakša tura: Baške Oštarije (Takalice) – Glavičice – vrh Veliki Sadikovac (1286 mnv) i istim putom nazad. Veliki Sadikovac je jedan od najljepših vidikovaca na Velebitu s pogledom na more, Baške Oštarije i brojne vrhove srednjeg i južnog Velebita.

Nakon planinarenja, ostalo je još vremena i za kupanje u obližnjem Karlobagu. U povratku se slažu dojmovi i planiraju novi izleti. Vodič izleta je bio iskusni vodič Dražen Jakoubek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *