[FOTO] Izlet članova HPD Sokolovac na srednji Velebit – Šatorinu (1622 mnv)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


LEDENIK CESARIČKI / BAŠKE OSTARIJE / KARLOBAG – Od 15 do 17. rujna članovi Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” Požega uživali su u lijepom sunčanom vremenu na srednjem Velebitu. Prvi dan izleta, 16 planinara je krenulo s parkirališta kod hostela Čelina u mjestu Ledenik Cesarički.

Plan ture: Kugina kuća – Šatorinski doci – vrh Šatorina (1622 mnv) i istim putom nazad. Travnati vrh u obliku šatora, zbog svog prepoznatljivog oblika i visine, lako se uočava s velike udaljenosti. Jutarnja magla je pratila planinare sve do izlaska iz šume. Tada se s lijeve strane pojavio osunčani vrh Matijević brijeg (1611 mnv).h

Sunce je navuklo osmijeh na lica pa se završni uspon prehodao s više motivacije. Uobičajena zanimacija na vrhu je prepoznavanje okolnih vrhova, utiskivanje žigova u knjižice obilaznica i grickanje sendviča. Još jedna destinacija je u planu istog dana – Laktin vrh (1504 mnv). Do vrha vodi samo jedna staza od Kugine kuće koja je razrovana šumskim radovima. Lijep pogled s vrha na Šatorinu i Dabarske kukove je nagrada za trud na usponu.

Drugi dan je u programu izleta lakša tura: Baške Oštarije (Takalice) – Glavičice – vrh Veliki Sadikovac (1286 mnv) i istim putom nazad. Veliki Sadikovac je jedan od najljepših vidikovaca na Velebitu s pogledom na more, Baške Oštarije i brojne vrhove srednjeg i južnog Velebita.

Nakon planinarenja, ostalo je još vremena i za kupanje u obližnjem Karlobagu. U povratku se slažu dojmovi i planiraju novi izleti. Vodič izleta je bio iskusni vodič Dražen Jakoubek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)