[FOTO] Izlet HPD “Sokolovac” Požega „Gorski kotar – Samarske stijene i Bjelolasica“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Samarske stijene su dvije skupine stijena od dvadesetak kamenih vršaka koji strše iznad šume jela i smreke. Najslikovitiji vrh u zapadnoj skupini je stjenoviti vidikovac Piramida (1270 mnv) s kojeg se pruža vidik na sve strane. Planinarenje po Samarskim stijenama zahtijeva dosta penjačke vještine i spretnosti. Svoje sposobnosti u adrenalinskoj turi provjerilo je 22 planinara u organizaciji HPD Sokolovac Požega na kružnoj turi: 13. km u Mlečikovom lugu – vrh Samarskih stijena (1302 mnv) – Stepenica – Piramida – Ratkovo sklonište – 13. km u Mlečikovom lugu.

Drugi dan je ipak malo lakša tura: Vrbovska poljana – vrh Kula – planinarsko sklonište Jakob Mihelčić – Vrbovska poljana.
Vrh Kula (1534 mnv) je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviša točka u masivu Velike Kapele i cijelome Gorskom kotaru. Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj je ovaj put bio zavijen u maglu pa će požeški planinari doći neki drugi put uživati u vidicima s ovog travnatog vrha. Vodič ovog izleta je bio iskusni planinar Dražen Jakoubek.
Tekst i foto: Bruno Horvat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *