[FOTO] Izlet HPD “Sokolovac” Požega „SREDNJI VELEBIT – DABARSKI KUKOVI“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dabarski kukovi su stjenoviti greben na srednjem Velebitu. Protežu se od vrha Bačića kuka na sjeverozapadu do Ljubičkog brda na jugoistoku iznad Baških Oštarija u duljini od 10 kilometara.
Dabar je stari naziv za duboku šumsku dolinu ili provaliju u obliku korita, a dulibe su manje ili veće zaravni omeđene šumskim zelenilom. Grebenska staza je na prosječnoj nadmorskoj visini iznad 1100 ms vrlo malim oscilacijama u visini od jednog do drugog vrha (do 150 m). Planinarenje kroz kukove nije lagano, ali zato slijedi nagrada u obliku prekrasnih vidika sve do mora i otoka.
Planinari iz HPD Sokolovac Požega odlučili su doživjeti tu ljepotu kukova, dabrova, duliba, stijena. Dvodnevni izlet podijelili su na dvije ture. Prvi dan: zaseok Stupačinovo – Vrani kuk 1119 mnv – Široki kuk 1081 mnv – Butinovača 1127 mnv – Premužićeva staza – Stupačinovo. Drugi dan: Stupačinovo – Kiza 1274 mnv – Kuk od Pećice 1266 mnv – Stupačinovo.
Atraktivno, divlje i uzbudljivo iskustvo za 16 planinara koji su se odvažili na avanturu. Vodič ovog izleta je bio prekaljeni planinar Dražen Jakoubek.
“Umor prolazi a zadovoljstvo ostaje” ovom krilaticom pozivaju se svi ljudi dobre volje da se pridruže Društvu i njegovim aktivnostima.
Tekst i foto: Bruno Horvat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *