[FOTO] Kaptol jučer središte Hrvatske: Održane Žetvene svečanosti – Dožínky 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Kaptol je jučer bio središte Hrvatske i to za Češku nacionalnu manjinu koja je proslavila svoj najveći događaj, a to su Žetvene svečanosti – Dožínky. Kaptol je ponovno imao čast biti domaćin nacionalne smotre koja je privukla više od 1000 Čeha iz Hrvatske, ali i same Češke. Središte mjesta odzvanjalo je pjesmom, plesom i glazbom, ponajprije onom tradicionalnom, limenom. Brojne Češke besede prezentirale su svim gledateljima svoje tradicionalne nošnje, ali i poslove i zanate koji su se radili.

Dožínky ili Žetvene svečanosti su najstarija manifestacija Čeha u Hrvatskoj i to je folklorna manifestacija kojom se simbolično dočarava uspješno ubiranje ljetine te se prikazuje razvoj češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ovogodišnji Dožínky održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Događanju su nazočili i Veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Milan Hovorka, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček Fila, ravnatelj Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuče, predsjednik Češke besede Kaptol Zdenko Tauš, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Kaptol Dario Lončarević.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)