[FOTO] Kaptol jučer središte Hrvatske: Održane Žetvene svečanosti – Dožínky 2023.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Kaptol je jučer bio središte Hrvatske i to za Češku nacionalnu manjinu koja je proslavila svoj najveći događaj, a to su Žetvene svečanosti – Dožínky. Kaptol je ponovno imao čast biti domaćin nacionalne smotre koja je privukla više od 1000 Čeha iz Hrvatske, ali i same Češke. Središte mjesta odzvanjalo je pjesmom, plesom i glazbom, ponajprije onom tradicionalnom, limenom. Brojne Češke besede prezentirale su svim gledateljima svoje tradicionalne nošnje, ali i poslove i zanate koji su se radili.

Dožínky ili Žetvene svečanosti su najstarija manifestacija Čeha u Hrvatskoj i to je folklorna manifestacija kojom se simbolično dočarava uspješno ubiranje ljetine te se prikazuje razvoj češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ovogodišnji Dožínky održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Događanju su nazočili i Veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Milan Hovorka, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček Fila, ravnatelj Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuče, predsjednik Češke besede Kaptol Zdenko Tauš, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Kaptol Dario Lončarević.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *