[FOTO] Martinje u Kutjevu 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U gradu Kutjevu, danas je obilježen blagdan svetog Martina, popularno zvano Martinje.
Događaji u sklopu ove nadaleko poznate manifestacije, započeli su već u 8:00 sati s okupljanjem planinara, koji su imali priliku uživati u pravom slavonskom doručku, a svi posjetitelji su srdačno dočekani od strane domaćina gradonačelnika Grada Kutjeva Josipa Budimira i uz zvuke Gradske glazbe Kutjevo. Od 10:00 sati, počeo je planinarski izlet uz stručne vodiče iz HPD Vidim Kutjevo. U 11:00 sati u Crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, održana je svečana sveta misa.

Najzanimljiviji događaji započinju u 13:00 sati na Trgu Graševine, a sve je upriličeno otvorenjem martinjskog sajma uz nastup kulturno-umjetničkih društava, a ubrzo nakon toga uslijedila je povorka i blagoslov mošta ispred Crkve Rođenja BDM.

Glavni trenutak uslijedio je u 15:00 sati kada je na red došao Martinjski obred uz vinskog biskupa kojega tradicionalno utjelovljuje legendarni Boris Benčić. Ova tradicionalna ceremonija bila je prava poslastica za sve ljubitelje vina, a ponajprije za više od 1000 planinara koji su nazočili ovoj zanimljivoj ceremoniji.

Kako se slasna kapljica vina ne bi konzumirala na “suho”, pobrinuli su se odlični tamburaši De Gotho i Žute Dunje. Vremenska prognoza nije bila naklonjena današnjem događanju, pa na žalost jutarnji program nije prošao bez obilnih padalinama. U poslijepodnevnim satima sveti Martin se pobrinuo da svi oni koji su došli iz ponajprije susjednih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, odati čast njemu i blagdanu Martinja, mogu neometano uživati u svome boravka u gradu Kutjevu. Plesalo se i pjevalo do večernjih sati, a dio atmosfere možete pogledati u nastavku. Sve pohvale organizatorima na još jednoj uspješnoj organizaciji!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)