[FOTO] Na Svečanoj sjednici Grada Požege uručena priznanja zaslužnim građanima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U prigodi Dana Grada Požege, održana je Svečana sjednica Grada Požege na kojoj je sudjelovao predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković u pratnji dvoje članova Vlade i to Ministrice turizma i sporta izv.prof.dr.sc. Nikoline Brnjac te Ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića.
Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Matej Begić, a prisutnima se obratio domaćin, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

“Radeći u ovom mandatu koji su nam građani povjerili na izborima, nastojimo služiti općem javnom dobru. U želji da napravimo što više i da društvena klima u Požegi bude što pozitivnija, nismo se  „saginjali po kamen“ ni onda kada je možda i trebalo, jer gubili bismo vrijeme i energiju i nikada ne bismo stigli do cilja- istaknuo je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Požege u povodu 12. ožujka, Dana grada Požege kojoj su uz predstavnike  roditelja i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i hrvatski branitelji, predstavnike gospodarskog, kulturnog, društvenog, vjerskog, političkog i medijskog života grada Požege nazočili predstavnici Vlade RH i premijer Andrej Plenković.

Rezimirao je 35 milijuna eura vrijedne projekte koji se privode kraju te započete projekte vrijedne gotovo 50 milijuna eura, financirane iz europskih i dijelom nacionalnih sredstava uz brojne manje projekte financirane iz gradskog proračuna. U pripremi su i drugi projekti važni za razvoj grada.  

Naglasio je da Grad Požega ima odličnu suradnju s Požeško slavonskom županijom u pripremi zajedničkih projekata koji će dodatno pridonijeti rješavanju i izgradnji sadržaja koji gradu nedostaju među kojima je itekako značajan projekt izgradnje brže i upola kraće ceste koja će Požegu spojiti s autoputom što je ponajprije važno za razvoj gospodarstva Požeštine.
Dodao je da se Grad Požega posebno ponosi ustanovama kojima je osnivač, impozantnom knjižnicom koja je centar društvenih događanja vezanih za knjigu i znanje, kazalištem koje u posljednje vrijeme iznenađuje prestižnim nagradama na nacionalnoj razini, a tu je i gradski muzej čija je rekonstrukcija, dogradnja i opremanje u sklopu projekta „Slavonija, Baranja, Srijem“ završena, te će uskoro biti dan na raspolaganje građanima, posjetiteljima i zaposlenicima.

Posebnu zahvalnost za sve učinjeno u Požegi i za Požegu dugujemo činjenici da radimo u godinama kada se kvalitetne ideje i razvojni projekti neobično lako ostvaruju, kada nam se financijski okviri nude, a ne moramo moliti, kada su vrata ministarstava i državnih institucija širom otvorena za suradnju i pomoć- dodao je gradonačelnik iskazujući zahvalnost premijeru Plenkoviću i Vladi RH na velikoj potpori u realizaciji projekata i planova.

Uputio je  zahvalu i prvom biskupu Požeške biskupije mons. Antunu Škvorčeviću na 27 godina vjernog služenja i djelima po kojima će  ostati trajno upisan u najsvjetlijim stranicama požeške povijesti te ujedno zaželio dobrodošlicu novom požeškom biskupu Ivi Martinoviću. Zahvalio je potom i dobitnicima priznanja koji su svojim djelima obogatili ovaj grad te u povodu Dana grada Požege uputio čestitku svim Požežankama i Požežanima.

U prigodi Dana grada i Grgureva, danas su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Požege dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima za iznimne doprinose u životu grada Požege.

Nagrada počasnog građanina grada Požege dodijeljena je književniku Tinu Kolumbiću. U Požegi je radio od 1965. do 1989. kao nastavnik hrvatskoga jezika. Utemeljio je Kazalište mladih u Požegi. Objavio je devet knjiga. Pokrenuo je i uređivao književno-kulturni list Hrvatska pokrajina, koji je 1972. nakon gašenja hrvatskog proljeća sudski zabranjen. Tin Kolumbiž danas živi na Hvaru, a nagradu je u njegovo ime primila kći.

Nagrade za životno djelo uručene su profesoru engleskog jezika Željku Balogu i dr. Georgiju Dikliću.

Prof. Željko Balog u Gimnaziji je preuzeo brigu o Kino klubu Gimnazija. U vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj za Narodnu zaštitu dokumentirao je ključne trenutke u Požegi. Bio je član Izvršnog odbora svjetske filmske organizacije UNICA-e. Organizirao je Hrvatski festival jednominutnih filmova, najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Pokrenuo je Art kino i Požeški filmski tjedan.

Georgije Diklić, liječnik, objavio je značajan broj radova iz područja kliničke radiologije. Osnovao je kinološku udrugu u Požegi, a značajan doprinos dao je u organizaciji arheološkog iskapanja benediktinske opatije sv. Mihovila na lokalitetu Rudine.

Povelja humanosti uručena je Nadi Ušurić. Deset je godina radila u tvrtki Mungos kao pirotehničarka. Kao uspješna sportašica istaknula se u RK-u Zvečevo (u tzv. zlatno doba požeškog rukometa). Darovala je krv 96 puta i po tome je jedinstvena na požeškom području.
Godišnja nagrada grada pripala je Marini Mihelčić i Goranu Matijeviću.
Marina Mihelčić 40 je godina radnog vijeka posvetila plesu i radu s mladima, o čemu svjedoče brojne medalje i priznanja osvojeni diljem Hrvatske i u inozemstvu s Požeškim mažoretkinjama, plesačima Plesnog studija Marine Mihelčić, Twirling kluba i Plesnog kluba Boa.

Doc. dr. sc. Goran Matijević, policijski službenik, zalagao se, osmišljavao i provodio te znanstveno evaluirao aktivnosti na planu prevencije nasilja i zaštite najranjivijih skupina u zajednici.

Kolektivna je nagrada uručena DVD Požega. Najstarije je to vatrogasno društvo na području Požeško-slavonske županije te šesto vatrogasno društvo po starosti u Slavoniji, svojim primjerom već 150 godina potiče i druge na volonterski rad, a nagradu je primio predsjednik DVD-a Požega Sebastijan Galiot.
Nagrade je uručio predsjednik Gradskog vijeća grada Požege Matej Begić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)