[FOTO] Najavljen ovogodišnji Dožínky – Žetvene svečanosti, na događaj dolazi preko 1000 Čeha

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jučer je u Domu Češke besede u Kaptolu održana konferencija povodom održavanja Žetvenih svečanosti – Dožínky, kao uvod u obilježavanje Dana češke kulture/ Dana otvorenih vrata Češke besede Kaptol. Na konferenciji su sudjelovali saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuček, općinski načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić i predsjednik Češke besede Kaptol Zdenko Tauš.

Češka beseda Kaptol dobila je ovogodišnju organizaciju „ Dožínky“ (Žetvenih svečanosti) u Kaptolu. Sama svečanost održat će se 14. i 15. srpnja 2023. godine, a ovo su 6. žetvene svečanosti koje se održavaju u Kaptolu. Zadnja ovakva manifestacija održana je u Kaptolu 19.7.2014. godine. Ovogodišnje domaćinstvo poklapa se s proslavom 100-te godišnjice Češke besede Kaptol.
Svečanost 14. srpnja započinje od 19:00 sati otvorenjem izložbe, dok 15. srpnja domaćini goste očekuju od 15:30 sati. Očekuje se da će ovogodišnji Dožinky – Žetvene svečanosti okupiti više od 1000 Čeha iz Hrvatske ali i gostiju iz Češke.

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj i Češka beseda Kaptol organiziraju ovogodišnje Žetvene svečanosti.
Dožínky ili Žetvene svečanosti su najstarija manifestacija Čeha u Hrvatskoj i to je folklorna manifestacija kojom se simbolično dočarava uspješno ubiranje ljetine te se prikazuje razvoj češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ovogodišnji Dožínky održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nakon najavljene najveće Češke manifestacije u Hrvatskoj, održan je i prigodan glazbeni program na kome je nazočio i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)