[FOTO] Najavljena premijera predstave „Slučaj maturanta Wagnera“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji najavljene su dvije predstave koje će biti održane povodom 14. Noći kazališta od čega će jedna predstava biti za djecu, a druga za odrasle. Predstavu za odrasle „Slučaj maturanta Wagnera“ najavili su ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović, redatelj Jasmin Novljaković te glumci Antonija Stanišić Šperanda, Ivan Ćaćić, Matko Trnačić, Grgur Grgić, Karlo Bernik i Selena Andrić.

Zajedničkim snagama ravnateljice, redatelja i glumačkog ansambla danas je najavljena nova predstava Gradskog kazališta Požega, „Slučaj maturanta Wagnera” koja će svoju premijeru doživjeti u subotu 19.11. s početkom u 20.00 sati. Kako se tog dana u Hrvatskoj te u drugim europskim zemljama obilježava sada već tradicionalna „Noć kazališta” nema boljeg izbora nego da ljubitelji kazališta pogledaju ovu predstavu koju prema tekstu Marijana Matković režira Jasmin Novljaković.

Matkovićevo prvo dramsko djelo Slučaj maturanta Wagnera napisano 1934., a izvedeno 1935. bilo je očito pobuna protiv postojećeg sustava i društva u kojem je živio. Drama prikazuje oca kako svojim nerazumijevanjem uništava vlastitog sina koji se lomi između zatečenih vrijednosti i odnosa prema životu i njegova pokušaja da stvori svoj sistem vrijednosti. Premijera je izazvala javnu sablazan, burno odobravanje mladeži, ali i oštre reakcije provladinog tiska te bansku zabranu nakon treće izvedbe. Budući da je autor tada bio dvadesetogodišnjak smatralo se to mladenačkom pobunom, gotovo autobiografskom dramom, međutim ta je drama bila pokazatelj Matkovićeva osnovnog umjetničkog creda da umjetnost mora kritizirati društvo, ali tako da mu ukazuje na probleme ne bi li ga navela na promjene nabolje. Drama koja ima značajno mjesto u hrvatskoj dramaturgiji, ali zaboravljena za scenu. Kako bismo i danas iščitavali ovu mladenačku dramu i kako je približiti današnjem mladom gledatelju?

U slučaju spriječenosti, a želji da se pogleda predstava „Slučaj maturanta Wagnera” to se može učiniti večer prije 18.11. u 20.00 sati za kada je najavljena pretpremijera predstave. Ulaznica u prodaji još ima te je dovoljno nazvati na broj telefona 034/ 273-161 i rezervirati svoje mjesto u gledalištu. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *