[FOTO] Obilježena 31. obljetnica razmjena zarobljenika logora Bučje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Zloglasni logor Bučje postojao je od kolovoza 1991. do siječnja 1992. godine, a u tome razdoblju kroz njega je prošlo oko tri stotine zarobljenika. Uglavnom su to bili hrvatski vojnici, ali u logoru su bili zatočeni i hrvatski civili, među njima žene i djeca. Među zatočenicima su bili i civili srpske nacionalnosti koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim postrojbama ili koji su surađivali s Hrvatima – prenosi Compas.com.hr.
Zatočenici su držani u nehumanim uvjetima, a mnogi od njih su bili izloženi sustavnom psihičkom i tjelesnom mučenju kojem je neutvrđen broj zatočenika podlegao. Dio zatočenika je razmijenjen u dvije razmjene, u kolovozu i listopadu 1991. godine. U prosincu 1991. godine preostale zatočenike srpske su postrojbe premjestile u logor Stara Gradiška, a slobodu su dočekali u razmjeni izvršenoj 16. siječnja 1992. godine. Ni danas nije poznata sudbina 24 osobe koje su bile u logoru, uključujući i dr. Ivana Šretera.

Povodom 31. obljetnice stradavanja žrtvama ovog logora, uz počasne plotune Gradske straže Požega, počast su 16. siječnja odali predstavnici Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora Bučje Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske i Splitsko-dalmatinske županije; izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Mile Valentić, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu; izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević; državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja; saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, članica saborskog Odbora za ratne veterane; požeško-slavonska županica Antonija Jozić; predsjednik Županijske skupštine te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana; načelnik Općine Sirač Igor Supan; predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav IvančićIvan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te predstavnici saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski Feniks“ i udruge Civilnih invalida stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije; predstavnici PU požeško-slavonske i PP Pakrac te delegacija 123. brigade HV; zajednička delegacija gradova Lipika i Pakraca i predstavnika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik; županijske koordinacije braniteljskih udruga, kao i brojni drugi predstavnici braniteljskih udruga i stradalnika iz Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora Bučje Josip Cah u svojem se kratkom obraćanju prisjetio svih onih strahota i muka koje su logoraši morali proživljavati na groznom mjestu, zahvalivši svima koji su došli odati počast.

Okupljenima se obratila i Ivana Rihtar, kćerka Bohumila Dostala, nestalog hrvatskog branitelja i zatočenika logora na Bučju. Ona je u dojmljivom iskazu prikazala uništeno djetinjstvo, život dvoje djece, sebe i svojeg brata nakon nestanka samohranog oca. Unatoč svim iščekivanjima i nastojanjima, oni još uvijek, nakon trideset i jedne godine tragaju za svojim ocem. Uz Ivanu Rihter, prisutnima se obratila i civilna žrtva rata Zlata Kranjčić, inače jedna od 13 zatočenih žena koja se prisjetila strašnih dana i torture provedene u logoru Bučje, a kasnije i logoru Stara Gradiška.

Mjesto natopljeno krvlju i suzama

Predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić, govorio je o tome kako i danas tragamo za brojnim nestalim. On je spomenuo i dokumentarni film koji se snima o logoru Bučje, a koji će obuhvatiti lokacije i priče logoraša, uglavnom Pakračana i Lipičana, koji su proživjeli sustavna maltretiranja i zlostavljanja.

Ovo je mjesto natopljeno krvlju i suzama.“, naglasio je Ivan Turudić istaknuvši kako će u spomen svim žrtvama ovog zloglasnog logora simbolično biti uređen jedan zid, nadomak postojeće kapelice, kao trajno sjećanje.

Poziv svima koji imaju informacije i bilo kakva saznanja o nestalim osobama

Svjedočanstva koja su ovdje izrečena trebalo bi iznova puštati i slušati nadajući se i vjerujući da će ta ista svjedočanstva doći do onih osoba koje znaju nešto više o nestale 24 žrtve logora Bučje za kojima još uvijek tragamo, a među kojima je i veliki hrvatski mirotvorac dr. Ivan Šreter. Možda bi nakon tih svjedočanstava neki mogli i progovoriti o tome gdje su posmrtni ostaci tih ljudi.“, rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Vjerujem da oni koji znaju nešto o žrtvama osjećaju toliki nemir, te bi im mir donijelo samo kad bi o istini govorili i progovorili. Veliki bi mir time donijeli i cijeloj domovini, ali prvenstveno obiteljima onih ljudi za čija počivališta dan danas ne znamo gdje se nalaze.“, naglasila je županica Jozić.

Stoga je, kao županica Požeško-slavonske županije pozvala sve one koji nešto znaju o nestalim žrtvama da donesu mir onima koji dugi niz godina iščekuju bilo kakvu vijest o svojim najmilijima.

Državni tajnik Špiro Janović, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja je rekao kako je Bučje mjesto velike patnje i zločina počinjenog nad hrvatskim narodom.

Tragajući za posmrtnim ostacima dr. Ivana Šretera Ministarstvo hrvatskih branitelja kopalo je i tražilo na 52 lokacije. Njegove posmrtne ostatke ćemo tražiti dok god ih ne pronađemo, kako njegove, tako i posmrtne ostatke oca Ivane Rihtar, ali i svih onih, preko 1800 nestalih hrvatskih branitelja i civila.“, rekao je Špiro Janović.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević istaknula je kako se ovom prigodom nalazi u trostrukoj ulozi jer, osim što predstavlja Hrvatski sabor i Grad Pakrac, ona je i unuka osobe koja je nestala upravo u logoru Bučje jer za njezinim djedom s kojim je odrasla u istom kućanstvu još uvijek se traga.

Sve je to zato što smo voljeli i volimo Hrvatsku

Kao saborska zastupnica, Anamarija Blažević je izrazila ponos time što je donesen Zakon o civilnim stradalnicima koji je bio izuzetno potreban. Kao gradonačelnica Pakraca ona je iskazala izvrsnu suradnju s Upravom za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, a kao unuka osobe za kojom se još uvijek traga izrazila je istinsko suosjećanje sa svima onima koji tragaju za svojim najmilijima.

Razmišljajući o svemu što se ovdje događalo za vrijeme rata, sve ono što smo proživjeli možemo sročiti u jednu rečenicu: Sve je to zato što smo voljeli i volimo Hrvatsku.“, naglasila je gradonačelnica Blažević.

Ona je također uputila zahvalu svima onima koji pišu, snimaju, proučavaju i čine sve ono kako bi se istina o Domovinskom ratu prenijela generacijama koje dolaze poslije nas jer pakračko-lipičko ratište bilo je od izuzetne važnosti u obrani domovine.

Nakon komemoracije molitvu je poveo pakrački župnik, vlč. Jozo Zorić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *