[FOTO] Obilježena 32. godišnjica početka Domovinskog rata u Pakracu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Pobunjeni Srbi u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napali su Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, Policijska postaja Pakrac oslobođena je, dok su pobunjenici protjerani izvan grada. Bio je to početak Domovinskog rata. Tim povodom obilježena je 32. godišnjica od početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.
Svečano obilježavanje obljetnice započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, koju je predvodio požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević u crkvi „Uznesenja blažene Djevice Marije“ u Pakracu – prenosi Požega.eu.

Nakon misnog slavlja formirala se kolona koja se kretala u svečanom „Mimohodu pobjednika“ od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.
Uz domaćine i organizatore vijence su prvi položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i sudionici ovih događanja iz ožujka 1991. godine zatim Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za obranu, Anamarija Blažević, zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Pakraca, a zajednički vijenac u ime Vlade RH položio je Tomo Medved izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova s delegacijom Ravnateljstva policije, Perica Turalija, brigadni general, izaslanik ministra obrane, ministrov savjetnik za vojna pitanja. Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva županije Požeško-slavonske, gradova Pakraca, Lipika, Bjelovara, Čazme, Garešnice i Križevaca, te općina Gradina i Kaptol.
Nakon polaganja vijenaca u prostoru Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman nastavljen je program obilježavanja gdje su prisutne pozdravili Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca i zastupnica u Hrvatskom saboru, general u mirovini osip Lucić i predstavnik sudionika događanja 1./2. ožujka 1991., Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik odbora za obranu te Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.
Na svečanosti su bili i Antonija Jozić, požeško-slavonska županica, Ferdinand Troha njen zamjenik, dr. Josip Mihaljević, savjetnik ministra unutarnjih poslova, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Vedran Augustinović, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije MUP-a, Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko, Željko Grgić, načelnik PU požeško-slavonske sa suradnicima, Luka Pešut, načelnik PU sisačko-moslavačke, Antun Valić, načelnik PU brodsko-posavske, Jakob Bukvić, načelnik PU bjelovarsko-bilogorske i Dragutin Vurnek, načelnik PU koprivničko-križevačke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *