[FOTO] Obilježeno 125 godina DVD-a Donja Obrijež

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


„Neupitno je da Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Obrijež odlikuje kvalitetan rad, no osim toga, njihova prepoznatljivost u širem okruženju je i velika posvećenost radu s mladima. Sudionici su mnogih natjecanja gdje postižu zavidne uspjehe, a redovni su gosti na državnim prvenstvima. Sve to garancija je njihove sutrašnjice i opstojnosti u budućnosti“, rekao je Ilija Turković st, predsjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac Lipik, predajući prigodni poklon predsjedniku DVD-a Donja Obrijež Dariju Škariotu, 6. kolovoza na svečanoj skupštini povodom obilježavanja 125. obljetnica rada i postojanja vatrogastva u Donjoj Obriježi. Riječ je rođendanu trećeg najdugovječnijeg vatrogasnog društva na našem području, odmah iza pakračkog i lipičkog – prenosi Pakrački list.

S povijesti ovog vitalnog 125-godišnjaka upoznala je Lea Šmit, članica Društva koja je pročitala ulomke iz povijesti o seoskom vatrogastvu, ali i referirala o aktualnoj vatrogasnoj operativi.

Pohvale na račun slavljenika uputio je i predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško – slavonske županije Drago Žnidarec, potvrdivši među ostalim i neupitnost ulaganja u vatrogastvo kako na županijskoj tako i na lokalnim razinama, poželjevši Obriježanima da Društvo nastave voditi kao i do sada – uspješno i već utabanom stazom svojih predaka.

Uobičajene pozdrave i čestitke u ime Grada Pakraca prenio je Miroslav Ivančić, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća koji je tom prilikom izdvojio: „Vatrogasci više nisu samo oni koji gase požare, već su subjekti na koje stanovnici u svojim naseljima računaju u svim situacijama nepogode, prvi koje će pozvati kada ustreba“, rekao je Ivančić prisjetivši se humanitarnog djelovanja u vrijeme krize u Sisačko-moslavačkoj županiji, kad su među ostalima i vatrogasci s našeg područja promptno reagirali i bili pri ruci potresom ugroženom stanovništvu.

„125 godina je velika povijest, velika tradicija koja izaziva respekt i poziva na jednaku odgovornost u budućnosti. Osim što ste vatrogasci, slušajući isječke pročitane iz vaše duge povijesti, vidljivo je da ste i nositelji društvenog i kulturnog života što je pridonijelo razvoju ovog mjesta. Ostanite takvi!“, poručila je županica Antonija Jozić, pohvalivši se pritom kako je aktualna Vlada izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave povećala sredstva za vatrogasna društva.

Uslijedili su pozdravni govori gostiju iz susjednih DVD-a, a svečanost je nastavljana ispred vatrogasnog doma tradicionalnim svečanim postrojavanjem, mimohodom, dodjelom zahvalnica zaslužnim članovima obriješkog DVD-a te pokaznom vatrogasnom vježbom.

Kulturni dio službenog programa uveličali su članovi KUD-a „Seljačka sloga” iz Prekopakre. Zbog gastronomskog užitka tristotinjak prisutnih gostiju i uzvanika, glavom je morao platiti jedan vol sa svojih 500 kilograma žive vage, koji se 12 sati vrtio na ražnju, sve kako bi ova seoska veselica bila upamćena i na uobičajenoj razini, nadaleko poznatoj kad je u pitanju slavlje na obriješki način.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *