[FOTO] Održan Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U sklopu obilježavanja kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, a kako bi na lokalnoj razini unaprijedili mrežu podrške i širenje informacija o ovoj važnoj temi te zajednički podržali borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji PSŽ, organizirao je Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“ – prenosi PSŽ.

Voditeljica županijskog tima, dipl. soc. radnica Mirjana Jugović, istaknula je kako je globalna kampanja “16 dana” započela 25. studenoga kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a uoči 03. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, čime se završava obilježavanje.

„Želeći objediniti sve ove važne teme, danas smo odlučili ovaj skup posvetiti ulozi i značaju podrške žrtvama i svjedocima, odnosno informiranju o vrstama usluga koje pruža Udruga za podršku žrtvama i svjedocima i Nacionalni pozivni centar za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja, ali ovaj put s posebnim osvrtom na pružanje pomoći i zaštite osobama s invaliditetom kojima se zakonom jamči dužnost pružanja posebne zaštite.“ – rekla je voditeljica Jugović.

Županica Antonija Jozić u svom obraćanju naglasila je važnost razgovora o ovakvim temama i upoznavanja javnosti o navedenoj problematici te kako se s ovakvih mjesta i predavanja želi poslati snažna poruka da je nasilje neprihvatljiv oblik ponašanja, bilo da se radi o ženama, osobama s invaliditetom, djeci ili osobama starije životne dobi.

„Nažalost, svjedočimo raznim oblicima nasilja u našem društvu, a županijski tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izrazio je želju da organiziramo Okrugli stol te smo u tome naravno dali veliku podršku. Zahvaljujem se svima onima koji na bilo koji način sudjeluju, za sav vaš trud i angažman, od Ministarstva uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Centara za socijalnu skrb, Udruga civilnog društva, svima onima koji govore i rade na ovoj temi. Vjerujem da teško proživljavate sve te sudbine, a s druge strane, vjerujem da nudite riječi podrške i da pomažete uz sve ono stručno i pravno. Živimo za vrijeme kada će sigurne kuće i protokoli o postupanju biti nepoznanica, sigurna sam da mi to nećemo doživjeti, no želimo se usuditi sanjati da će to doživjeti naša djeca.” – rekla je županica Jozić.

Predavanja su održale Ena Juričić – „Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – programi, oblici pomoći i razvoj novih usluga“, Maja Štahan – „Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – djelokrug rada, korisnici i unaprjeđenje sustava podrške“ te Ivana Tušek – „Ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć”, a Okruglom stolu prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović te Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *