[FOTO] Održani su Halštatski dani 2024.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Dani Općine Kaptol započeli su „Halštatskim danima“ koji su se i ove godine odvijali u sklopu Europskih dana arheologije. Ovogodišnja tema bila je „Tekstil u željeznom dobu“, a ovaj festival oživljene povijesti trajao je posljednja tri dana, od 14. do 16. lipnja, a partneri u organizaciji su Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Odjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dana 14. lipnja u 20:00 sati službeno su otvoreni Halštatski dani u sklopu kojih je bilo održano predavanje Julie Fileš Kramberger „Tekstil u prapovijesnoj arheologiji“ te otvorene dvije izložbe: „Dressing the past – Hallstatt period costume from Austria“ i 3D izložbe „Priče iz prošlosti – Putovanje u izgubljene krajolike“.

Dana 15. lipnja, bile su otvorene dvije izložbe za posjetitelje u periodu od 10 do 14 sati. A isključivo za sudionike konferencije održala se radionica: “Big Data in Textile Research: Quo Vadis” u Osnovnoj školi Vilima Korajca.

Jučer, u nedjelju 16. lipnja, na Trgu Vilima Korajca od 17 sati započeo je sajamski dio Halštatskih dana. Posjetitelji su mogli obići arheološki lokalitet Kaptol uz stručno vodstvo, sudjelovati u nizu zanimljivih interaktivnih radionica kao što su „Klinci željeznog doba“, „Prapovijesni (o)tisak“, „Arheološko iskapanje“, „Lončarenje“ i „Tkanje“ te zanimljivoj nagradnoj igri „Lov na blago“.

Ove godine posjetitelji su mogli kušati halštatsku hrana te proizvode lokalnih dionika koji svoj brend vežu uz arheološki lokalitet Kaptol. Svoj rad će na štandovima predstavili su Udruga staza željeznog doba Podunavlja, Park prirode Papuk, Institut za arheologiju, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za Slavoniju, Srijem i Baranju, Umjetnička akademija u Splitu te Gimnazija Požega. Vrhunac ovoga jučerašnjeg dana bila je modna revija prapovijesne odjeće.
Dio atmosfere s jučerašnjeg posljednjeg dana možete vidjeti u nastavku članka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)