[FOTO] Pleternica proslavila blagdan nebeskog zaštitnika svetog Nikole i Dan Grada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jučer je u Interpretacijskom centru Terra Panonica proslavljen Dan Grada Pleternice. Pleternica Dan Grada slavi uz blagdan svetog Nikole, kao svog nebeskog zaštitnika. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje nakon čega je u Interpretacijskom centru Terra Panonica upriličena svečana sjednica koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Anto Barbarić.

Na svečanoj sjednici, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić osvrnula se samo na nekoliko uspješno realiziranih projekata, od kojih je svakako najpoznatiji Muzej bećarca, ali i onih koji tek dolaze, poput dječjeg vrtića u Kuzmici koji uskoro otvara vrata i budućeg projekta Centra za starije osobe.  

– Upravo po uzoru na svetog Nikolu, zaštitnika djece i mi u gradu kao prioritet uvijek ističemo ulaganje u djecu i kvalitetu života naših obitelji. Brojne su potpore za djecu, mlade i obitelji. Ključni projekt je dječji vrtić kojeg ćemo uskoro otvoriti, a koji je, između ostaloga, pokazatelj da roditelji rade, da se smanjuje nezaposlenost i da gospodarstvo raste. Kako gospodarstvo raste, dokazuje i činjenica da je i ove godine vidljiv porast broja poduzetnika i obrtnika za više od 10 posto, što u Pletenici već postaje tradicija, a ne privremeni trend. Vjerujem da su ovome barem djelomično pridonijeli i brojni projekti koje radimo uz pomoć europskih sredstava, jer svaki od njih svojim rezultatima djelomično pridonosi rastu potrošnje u našoj sredini. Primjer tome je naš Muzej bećarca koji je mnogima bio veliki upitnik nad glavom. Danas bilježimo 11 000 posjetitelja pa ako računamo da svatko barem dva eura ostavi u našem gradu, stižu i direktne brojke, odnosno dokazi o utjecaju projekata na naše gospodarstvo. U narednoj godini nas čekaju novi projekti, a najveći među njima je Centar za starije osobe, važan isto kao i spomenuti vrtić. Veliki projekti, ali i veliki izazovi. No, idemo korak po korak, dan po dan i prema planu kojega smo si zadali. Vjerujem opet uz podršku svih vas dragih ljudi, partnera i suradnika – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Okupljenima su se obratili i Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana u ime čelnika gradova i općina Požeško-slavonske županije, gradonačelnica prvog pleterničkog grada prijatelja Grada Novske Marija Kušmiš te načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić. U znak dugogodišnjeg prijateljstva i partnerstva na prekograničnim projektima, potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje između Grada Pleternice i Općine Tomislavgrad.

Prigodom obilježavanja Dana Grada Pleternice uručena su priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udruženjima. Ovogodišnji laureati su Windor d.o.o., Obrt Rovokopačke usluge vlasnika Ivana Stipića, Obrt Autoservis Tajzler, Športsko ribolovno društvo Mrena, Školski sportski klub Slavonac, učenice Lucija Grbeš i Ana Didović te učenik Luka Capan.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Gudački kvartet Glazbene škole Požega, Bruna Oberan Bošković i ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)