[FOTO] Trenkovi panduri sudjelovali na 64. međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Zahvaljujući Požeško-slavonskoj županiji , Gradu Požegi i vlastitim sredstvima članova udruge, od 21. – 28. svibnja ove godine, članovi Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” sudjelovali su na 64. međunarodnom vojnom hodočašću (64.PMI) i 30. hodočašću Hrvatske vojske i policije u francuskom svetištu Majke Božje u Lurdu. Ovo je 5 sudjelovanje Trenkovih pandura na ovom hodočašću. Ove godine u Lurdu je sudjelovalo više od 14 000 vojnika, policajaca i ostalih hodočasnika iz 40 zemalja svijeta sa svih kontinenata. Republika Hrvatska je jedina zemlja koja među hodočasnicima ima branitelje i povijesne postrojbe Hrvatske vojske. Trenkovi panduri su sudjelovali u službenom protokolu Republika Hrvatske, predstavljajući Požeško slavonsku županiju i Grad Požegu. Sa hodočašća posebno moramo izdvojiti, službeno otvorenje međunarodnog vojnog hodočašća u Bazilici sv. Pija X kada je predstavljena Republika Hrvatska i kada je u Bazilku ušao Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske koji je izvodio pjesmu “Mi smo garda Hrvatska” a više od tisuću hodočasnika iz RH i BiH sa zastavama RH se digao na noge te iz svega glasa pjevao.

U službenom protokolu sudjelovali smo na Svetoj Misi ispred spilje ukazanja Majke Božje, križnom putu sa paljenjem zavjetne svijeće, Svetoj ispovijedi, Svetim Misama u bazilici Kraljice Svete Krunice i crkvi Sv. Bernardice. Otvorenju međunarodnog vojnog hodočašća i procesiji sa svijećama. Pili smo čudotvornu vodu sa izvora mjesta ukazanja Majke Božje sa kojom smo se i umili. U dolasku smo posjetili papinsku palaču u Avignonu koja je od 1309. -1377. godine bila rezidencija Pape. Slobodno vrijeme smo iskoristili za obilazak Lurda a večernji dio smo proveli u druženju sa ostalim hrvatskim hodočasnicima. Na povratku smo obišli Padovu gdje smo sudjelovali na Svetoj Misi u franjevačkom samostanu nakon čega smo obišli grob Sv. Leopolda Bogdana Mandića i Baziliku Sv. Antuna Padovanskog.

U Lurdu smo svojim odorama bili i te kako zapaženi, fotografije hodočasnika koji su se sa nama slikali otišle su na razne strane svijeta. Trenkovi pandure ove godine, osim sudjelovanja na manifestacijama i obilježavanjima u RH i Francuskoj koje su odradili, očekuje gostovanje u Češkoj i dva gostovanja u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)