[FOTO] Predstavljena jela Halštatske kuhinje: nova jela s namirnicama iz željeznog doba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Turistička zajednica Požeško-slavonske županije kroz projekt Kreiranje novih turističkih proizvoda u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“ prezentira kulturnu baštinu te radi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti. Kroz projekt su kreirana nova jela Halštatske kuhinje temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.
Više od 20 godina traje arheološko istraživanje na lokalitetu Kaptol, iz perioda starog željeznog doba, koje sa svojim timom vodi profesor Hrvoje Potrebica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dok Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu radi upravo na popularizaciji ove kulturno povijesne baštine.

„Danas smo ovdje temeljem projekta Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, koja je partner projekta odnosno rute Staza željeznog doba Podunavlja, koja je jedina kulturna ruta pri vijeću Europe koja ima sjedište u Hrvatskoj. Naziv našeg projekta je Kreiranje novih turističkih proizvoda u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“. U sklopu projekta chef Ognjenović, s kojim već drugu godinu uspješno surađujemo na projektima podizanja gastronomije na području županije, osmislio je i izradio recepte na temelju namirnica koje su znanstveno potvrđene kao namirnice koje su se koristile u Halštatskoj kulturi.“ – rekla je direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović.

„Ovo je bio veliki izazov, kada dobijete određene namirnice i kad morate od njih napraviti jela, s onim začinima i svime što je tada bilo dostupno. Želja mi je bila ta jela napraviti da se mogu ponuditi u restoranima u Požeštini, a svi oni koji prihvaćaju neke nove izazove i ako budu radili po tim receptima, da mogu reći kako su to autohtona jela iz tog doba. Nema nikakvih drugih začina osim što je bilo dostupno onda – kopriva, vlasac, divlji luk, bila je samo sol i dosta žitarica. Od svih tih žitarica ja sam uz vlasnika restorana Stari Fenjeri, gospodina Odvorčića, napravio puno jela na bazi tih informacija koje smo dobili, kako se to nekad radilo. Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.” – rekao je chef Branko Ognjenović.

Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug, krčme Stari fenjeri, restorana Shhhuma te restorana Schön Blick koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u svoju ugostiteljsku ponudu Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je kamene za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa, a uručio ih je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *