[FOTO] Predstavnice Ekonomske škole Požega na mobilnosti u Ateni

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Četiri učenice i dvije nastavnice Ekonomske škole Požega od 6. do 10. studenoga 2023. sudjelovale su na trećoj mobilnosti Erasmus+ projekta DIGI-CUL u koji su uz požešku školu uključene i škole iz Turske, Grčke, Malte i Latvije te Sveučilište u Ankari i Klub mladih i Udruga suvremene drame iz Turske.

Ekonomska škola Požega koordinator je Erasmus+ projekta Digitalni interkulturalizam (DIGI-CUL). Ciljevi projekta za učenike su poticanje prihvaćanja različitosti, razvijanje kulturne svijesti, stjecanje interkulturalne kompetencije, oslobađanje od predrasuda, unaprjeđivanje komunikacijske kompetencije i jezičnih vještina te razvijanje digitalnih vještina. Ciljevi projekta za nastavnike su razmjena iskustava i prakse s europskim kolegama i stvaranje atmosfere tolerancije u svojim školama. Projekt je počeo 1. studenoga 2022. i traje do 31. listopada 2024. godine. Projektna je koordinatorica profesorica Jelena Kovačević.

Nakon prva dva sastanka, onoga održanog u prosincu u Ankari i onoga kada je Ekonomska škola Požega u ožujku bila domaćin, uslijedila je treća mobilnost u sklopu projekta. Tema mobilnosti bila je ulična kultura.
Treći je susret održan od 6. do 10. studenoga 2023. u Ateni, a Ekonomsku školu Požega predstavljale su učenice Lara Crnjac (4.h), Katarina Maurus (3.a), Mihaela Novak Bareković (2.h) i Veronika Rosi (3.h) te profesorice Jelena Kovačević i Martina Budimir.

Požeške su predstavnice na put krenule izravnim letom iz Zagreba u subotu, 4. studenoga. Nedjelju su provele u druženju i u upoznavanju grada s posebnim naglaskom na svečanoj smjeni počasne straže ispred parlamenta koja se održava samo nedjeljom u 11,00 h. Navečer je održana svečanost dobrodošlice s igrama upoznavanja i detaljnim dogovorom oko aktivnosti u tjednu mobilnosti.
Prvi dan mobilnosti mnogima je bio ostvarenje sna jer je započeo posjetom Partenonu i Muzeju Akropole. Nakon razgledavanja predstavnice Sveučilišta u Ankari i Udruge suvremene drame održale su radionicu na otvorenome u kojoj su učenici imali priliku kreativno se izraziti, bolje se međusobno upoznati i upoznati se s grčkom mitologijom i poviješću.

Drugi dan mobilnosti u Grčkoj započeo je turističkom vožnjom autobusom s otvorenim krovom po Ateni u odličnim uvjetima, s dnevnom temperaturom od 26° C. Prva je stanica bila Trg Syntagma na kojemu se nalazi Parlament i svečana straža. Druga je stanica bio Nacionalni vrt u sklopu kojega se nalazi i mali zoološki vrt, botanički muzej, jezerca s patkama i kornjačama i 25 metara visoke palme. Iduća je stanica bio Olimpijski stadion Panathinaiko, mjesto održavanja prvih modernih Olimpijskih igara 1892. godine. Stadion je poznat i kao jedini stadion na svijetu u potpunosti sagrađen od mramora. Organiziran je i posjet muzeju u sklopu stadiona u kojemu su izloženi svi službeni plakati OI i sve baklje kojima je upaljen olimpijski plamen. Uslijedila je prava poslastica, posjet Nacionalnom arheološkom muzeju u kojem se čuva više od 20,000 izložaka u 64 prostorije.

Trećega su dana sudionice i sudionici mobilnosti otputovali u lučki grad Lavrion te su posjetili rt Sounion na kojem se na 60 m visine nalaze ostaci Posejdonovog hrama posvećenoga bogu mora iz grčke mitologije. Hram datira iz 6. st. pr. Kr., spomenuo ga je i Homer u svom čuvenom epu Odiseja, a svoje je ime na jedan od stupova ugravirao engleski pjesnik Lord Byrona. Nakon povratka u Atenu, u školi domaćina učenice i učenici predstavili svoje škole i važne znanstvenike/ce, umjetnike/ce, političare/političarke i sportaše/sportašice iz svojih zemalja. Uslijedila je radionica u kojoj su učenice i učenici u grupama izrađivali prezentacije o imaginarnom gradu s nazivima ulica poznatih osoba svojih zemalja.

Četvrti je dan bio rezerviran za cjelodnevni izlet do ruševinama grada Mikene i primorskoga grada Naupliona. Na putu do Mikene sudionice i sudionici mobilnosti zaustavili su se kod Korintskoga kanala koji odvaja Peloponeski poluotok od ostatka grčkoga kopna. Po dolasku u Mikenu uslijedio je obilazak Atrejeve riznice, ostataka Mikene i muzeja koji se nalazi u sklopu nalazišta pod zaštitom UNESCO-a. Primorski grad Nauplion, prva grčka prijestolnica, bio je poseban doživljaj zbog vožnje kočijom, a neki su se i okupali u Egejskome moru.

Posljednjega dana organiziran je izlet panoramskim autobusom u pomorski grad Pirej, a poslijepodne je održan nastavak radionica. Učenice i učenici su nakon toga predstavili rezultate rada u grupama, a domaćin je podijelio potvrde svim sudionicama i sudionicima.
Povratak u Hrvatsku uslijedio je u subotu, 11. studenoga 2023. Bilo je ovo predivno iskustvo, a svatko je pronašao nešto za sebe. Jedno je sigurno – ova će mobilnost ostati zauvijek u srcima i sjećanjima. Projektni partneri ponovno će se sresti na sljedećoj mobilnosti, onoj koja će se održati na proljeće u Latviji.
Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)