[FOTO] Premijer Plenković otvorio obnovljeni Gradski Muzej Požega

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U godini u kojoj proslavlja stotu obljetnicu, Gradski muzej Požega otvorio je svoja vrata i nastavlja biti kulturno-povijesni centar Požeštine. Novoobnovljena zgrada u kojoj se susreće bogata baština i suvremeni način života sa zbirkom od 100 tisuća predmeta u centru Grada Požege, spremna je ugostiti sve posjetitelje.

Gradski muzej Požega osnovan je 6. prosinca 1924. godine pod nazivom Gradski kulturno historijski muzej. Njegov idejni začetnik bio je Julije Kempf, učitelj, ravnatelj škole, povjesničar, arhivist, pisac, fotograf, a nadasve zaljubljenik u povijest svoga kraja. Prvi službeni prostori muzeja bili su u Županijskoj vijećnici, a kasnije se za potrebe Muzeja kupuje zgrada na glavnom požeškom trgu u koju se muzej preselio 18. svibnja 1953. godine, gdje se nalazi i danas. Prvi stalni postav u sadašnjoj zgradi Muzeja počeo je nastajati 1955. godine na taj način da se uređivala prostorija po prostorija, odnosno zbirka po zbirka. Sadržavao je oko 3.000 predmeta.

Obnovljeni muzej i novi stalni postav otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, a uz gradonačelnika Grada Požege i saborskog zastupnika dr.sc. Željka Glavića i županicu Požeško-slavonske županije Antoniju Jozić, otvorenju su prisustvovali i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, ravnatelj uprave Davor Huška, gradonačelnici, načelnici, predstavnici Hrvatske vojske i policije te drugi gosti i predstavnici kulturnog, gospodarskog i društvenog života grada i županije.

– Srca puna radosti, pozdravljam vas na ovaj povijesni dan, ne samo za naš muzej nego i za Požegu i Zlatnu dolinu. Mnoge generacije mojih prethodnika i kolega sanjale su ovaj dan, a nama sadašnjim djelatnicima, pripala je čast da ovaj san i doživimo i to neposredno pred proslavu stotog rođendana naše ustanove – naglasila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Ljiljana Marić.

Prilikom otvorenja ravnateljica je spomenula tek neke od zanimljivosti koje novi postav Gradskog muzeja Požega krije, okarakteriziravši kako pruža nezaboravan užitak i putovanje od Panonskog mora do grgurevskih gora.

“Uvjerena sam, posjetite li naš stalni postav, ne samo da ćete otići s više znanja, više ponosa zbog bogate prošlosti i tradicije, više ljubavi prema njenoj sadašnjosti, nego da ćete biti naš stalni posjetitelj povremenih izložbi, brojnih događanja koja pripremamo za vas. Jer, naš muzej je tako dobra navika” – rekla je Marić.

Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić istaknuo je kako je ovo velik dan za Požegu i Požeštinu.

“Požega je u osam stoljeća bogate povijesti zapamćena kao grad središte duhovnog, odgojno-obrazovnog, vjerskog, obrtničkog, trgovačkog i društvenog života ovih krajeva, u nekoliko navrata kao sjedište županije, a od nedavno i kao sjedište biskupije. Upravo zbog takvih povijesnih okolnosti, s velikom radošću smo prije tri godine, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija i razumijevanju ovdje nazočne ministrice, završili i otvorili novoobnovljenu, dograđenu i opremljenu Gradsku knjižnicu Požega, ponosno mogu reći, jednu od najljepših u Hrvatskoj. Danas s posebnim oduševljenjem i radošću uživamo u otvorenju prelijepog Gradskog muzeja u nadi da ćemo u sljedeće tri godine ovaj povijesno važan ciklus završiti izgradnjom Državnog arhiva i tako stvoriti najbolje uvjete za istraživanje, čuvanje i prezentaciju bogate kulturno-povijesne građe ovog kraja.” – rekao je gradonačelnik Željko Glavić i dodao: ” Stanje zgrade zahtijevalo je značajne zahvate što je podrazumijevalo i velika financijska sredstva koja grad nije mogao osigurati. U pravom trenutku prepoznata je prilika i u konačnici je rezultiralo uvrštenjem u Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem. Stoga je posebna čast, što će požeški muzej, jedan od bisera hrvatske Vlade, otvoriti upravo autor tog sporazuma, premijer Andrej Plenković.

Sredstva za realizaciju omogućena su kroz Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem u vrijednosti 4.446.214,08 eura te je 479.570,22 eura bespovratnih sredstva osigurano iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za projekt „Požeške bolte“ kroz koji je potpuno rekonstruirana postojeća zgrada, uređen Centar za posjetitelje “Požeška kuća” te opremljen i postavljen stalni postav Gradskog muzeja Požega. Ukupna vrijednost projekta je 5.407.336,24 eura , a završetkom rekonstrukcije i postavljanjem stalnog postava, Gradski muzej Požega postaje centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je kako će Gradski Muzej Požega u novom ruhu biti okosnica turističke ponude Požeško-slavonske županije.

– Županija smo koja korača naprijed, ali pri tome nikada ne smijemo zaboraviti našu povijest i ljude koji su ovim ulicama koračali prije nas. Ovo mjesto već stoljeće odgaja brojne generacije, priča bogate priče o Požegi, našoj slavonskoj Ateni, gradu koji je sjedište povijesti, kultura, društva i gospodarska snaga Požeško-slavonske županije. Uvjerena sam kako će, u ovom novom ruhu, Gradski muzej Požega i u godinama koje dolaze odgajati brojne generacije, prenositi im naše temeljne vrijednosti i upoznati ih s brojnim povijesnim licima grada koja su dala svoj obol izgradnji svega onoga što naša Požega danas jest. Radujem se i vjerujem kako će od današnjeg dana Gradski muzej Požega postati i okosnica turističke ponude Požeško-slavonske županije, prezentirajući kulturno-povijesne, društvene i sve ostale turističke potencijale našeg kraja. Mi ćemo i dalje, u zajedništvu Požeško-slavonske županije, naših gradova i općina i uz snažnu potporu Vlade Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, malenim koracima nastaviti činiti značajne pomake u pozicioniranju naše teritorijalno male, ali zlatne županije, na turističkoj karti Europe – rekla je Jozić uputivši čestitke svima uključenima u realizaciju, uz zahvalu Vladi Republike Hrvatske na potpori u brojnim projektima koji se realiziraju diljem županije.

Čestitke na realizaciji uputio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

– Čast je biti s vama prigodom otvorenja Gradskoga muzeja Požega, ovog velikog projekta. Požeške bolte, Centar za posjetitelje, sve zajedno se sintetiziralo u ovoj investiciji od 5,4 milijuna eura koja je omogućila da dogradite, opremite i uredite muzej povodom stote obljetnice. Najljepše je kada se neki projekt realizira do kraja, a vi ste došli u tu fazu i to tako da možete biti ponosni na svoju kulturu, povijest, identitet, na predstavljanje baštine grada i Požeštine svim posjetiteljima ovog prekrasnog hrvatskog grada i ovog kraja. Uvjeren sam da će svi koji dođu u Požegu uživati, a vi posjetitelja imate sve više jer se razvijate sjajno kao jedna od naših destinacija kontinentalnog turizma i ulaganja u tom pogledu u ovaj kraj su izuzetno važna – istaknuo je Plenković.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)