[FOTO] Prigodno obilježavanje 33. obljetnice ustrojavanja Odreda narodne zaštite u Požeštini

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dana  28. svibnja 2024. obilježili smo trideset i treću obljetnicu ustrojavanja Oružanih snaga  Republike Hrvatske, tadašnjeg Zbora narodne garde.

Dana 15.ožujka 1991. službeni je datum ustrojavanja Odreda narodne zaštite u Republici Hrvatskoj. U Požeštini se upravo na današnji dan obilježava 33. obljetnica ustrojavanja Narodne zaštite, iako su dragovoljnii odredi Narodne zaštite bili ustrojavani još 1990. na teritorijalnoj principu, principu mjesnih zajednica.

Odredi narodne zaštite također su osnovani  u cijeloj Požeštini i sada sa ove povijesne distance možemo bez zadrške reći da su u to vrijeme kod našeg građanstva imali  veći psihološki značaj nego što su predstavljali snagu neke oružane sile. Poseban značaj za Grad Požegu u to vrijeme imao je izgrađen  po vojnim standardima i bunker na Sokolovcu. Ustrojena su tu stalan dežurstva, a zaprimali su značajne podatke važne za obranu Požeštine, a koji su koristili i tadašnjim operativnim snagama n tada ustrojenih postrojbi. ZNG-a. Danas su se ponovno akteri svih tih događanja okupili na zajedničkom druženju kako bi evocirali uspomene na ta  događanja.  Svakako treba istaći da je upravo na današnji dan 1991., prije točno 33 godine, u Odrede narodne zaštite pristupio kod Vlade Karamatića u Soliteru pristupio i bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege gospodin Zdravko. Zanimljiv podatak je to da je i prije točno 33 godine kao i danas bila srijeda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)