[FOTO] PROMOCIJA ZBIRKE „Skitnje obojane ljubavlju“ i „Mladi Peićevci“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U petak, 10. 02. 2023., kruna zbivanja povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Matka Peića – Požežanina bila je promocija zbirke Udruge zavičajnih slikara i pisaca požeško-slavonske županije „Matko Peić“.

Četvrta je to zbirka radova članova Udruge „Matko Peić“, naziva „Skitnje obojane ljubavlju“ u kojoj su skitali svojim pjesmama, prozom, kistom i bojama kroz razne teme: ljubavne, pejzažne, običajne. Tiskana je u 400 primjeraka, na gotovo 120 stranica, 55 je fotografija različitih likovnih djela i te onih sa raznih događanja Udruge u proteklim godinama rada i opstanka na kulturno – umjetničkoj sceni Županije.
Radovi 33 člana uvršteni su u Zbirku, zastupljeni pjesmama, likovnim radovima, kratkim pričama. Posebno smo opisali tri člana koja svojim radom daju veliku podršku radu Udruge; Marinko Markota, Franjo Novak i Vladimir Štibrić.

Na kraju zbirke nalazi se naš rad kroz prethodne tri godine, i vrijeme korone i vrijeme nakon nje, događanja, druženja, planovi i realizacije. Međutim, ova zbirka je specifična jer smo htjeli promjenu i pobuditi mlade stvaratelje i evo uspjeli smo kroz projekt „Mladi Peićevci“.

Sandra Halt-Ćuže, koordinatorica projekta o njoj je u predgovoru rekla: „Mlade putopisce, učenike sedmih razreda vodila je Blanka Đimoti Zima, prof. hrvatskog jezika i književnosti, dok su se na karti sjećanja vraćali u svoje avanture bilo u Francusku, Zagreb, ili u našu Dalmaciju. Neki su pronašli svoj rukopis u vidu dnevnika putovanja a neki poput budućih profesionalaca već bogatim stilskim sredstvima te u pravoj maniri intenzivnog promatrača oživjeli krajolik kojim su prošli.

U skitnje akvarelom hrabro su krenuli već vrlo mladi likovnjaci drugog razreda naše škole pod vodstvom Irene Ivetić, učiteljice razredne nastave. U stopu su ih kistom pratili ostali učenici od petih do osmih razreda Škole uz Moniku Kostić, magistra primarnog obrazovanja s likovnom kulturom, te drugi učenici Estetske skupine koji su vodama i bojama akvarela plovili uz budno oko Ninoslava Pirovića, akademskog slikara.

Dajući ove izazove mladima zapravo smo se vratili na početak priče čijem se razvoju iskreno radujemo te s uzbuđenjem iščekujemo njihove buduće ostvaraje kao mentori, promatrači i suputnici.“

Zbirku je uredila Melita Grgić, slikarica amater – tajnica Udruge. Udruga se zahvaljuje Županiji i gradu Požegi, koji su prihvatili projekt kao i drugim ustanovama koje doprinose radu Udruge: Gradskoj knjižnici, Gradskom muzeju, Gradskom kazalištu, Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica, Turističkoj zajednici grada Požege, Hrvatskim šumama i mnogim drugima.

Tekst i foto: S. Halt-Ćuže

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *