[FOTO] Prvi brestovački prespavanac: Učenici spavali u školi, kuhali, plesali i dobro se zabavili

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U sklopu izvannastavnih aktivnosti, a zahvaljujući eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, u Osnovnoj školi Dragutina Lermana Brestovac, organiziran je prvi školski “prespavanac”.

Učenici matične i područnih škola u Pavlovcima i Ivandolu koji pohađaju Domaćinstvo, English plus i English reading club s učiteljicama Antonijom Fortunato Kovač, Dubravkom Vulić, Antonijom Blažičević i Sunčicom Bauer Đurčević proveli su uzbudljiv dio vikenda u školi.

Cilj samog prespavanca bio je prije svega osposobiti i osnažiti učenike u svakodnevnim životnim praktičnim i socijalnim vještinama, potaknuti ih na međusobnu suradnju, zajedništvo i timski rad te otkriti što to svatko od nas kao pojedinac može pružiti drugima oko sebe i po čemu je svaki član naše školske zajednice vrijedan i potreban u društvu.

Osobito je vrijedno što je iz svega proizašlo zbližavanje učenika iz različitih viših i nižih razreda, područnih i matične škole, učenika i učitelja koji su imali priliku upoznati se u jednom širem kontekstu izvan svakodnevne nastave koja ima svoje utvrđene oblike praćenja učenika kroz praćenje i zadano vrednovanje ishoda.

Ovdje smo se pratili i vrednovali u jednom potpuno drugačijem svjetlu gdje su do izražaja došle empatija, spremnost na pomoć i služenje drugoga, kreativnost, smisao za humor, organizaciju, prijateljstvo i međusobno uvažavanje i prihvaćanje.

Samo spavanje u školi nas je na još dublji način povezalo s našim školskim prostorom u kojem svakodnevno boravimo i doista nam ju je približilo u smislu našeg drugog doma.

S obzirom da smo dio eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, dobili smo značajnu materijalnu potporu koja nam je omogućila organizaciju i provedbu svih aktivnosti koje smo zamislili, u prvom redu kreativnih i kuharskih radionica koje su zahtijevale namirnice, sav materijal i pribor za rad – od aparata za pečenje i kuhanje, kuhinjskih pomagala, likovnih i kreativnih materijala za rad, svega što je bilo potrebno da bi se ostvarili planirani ishodi naših izvannastavnih aktivnosti.

Naša škola se pobrinula da nam osigura sve ostalo što je bilo potrebno da sve to ostvarimo.

Učenici su u školu došli u večernjim satima gdje su se smjestili u učionice u kojima su ih čekale strunjače i madraci za spavanje. Svi su bili uzbuđeni zbog svega što nas je čekalo te večeri i sljedećega dana.

Nakon što smo zauzeli svoja mjesta za spavanje i smjestili svoje stvari, krenuli smo u blagovaonicu gdje smo večerali pizzu te je uslijedila filmska večer. Učenici su pogledali film na engleskom jeziku “Čudo”, prilagođen njihovoj dobi i sa snažnom porukom koja nam je upravo i trebala ovog vikenda – važnost prijateljstva, onog što je u pojedincu, a ne na njemu, da svi smo različiti i drugačiji, ali jednako vrijedni, da brinemo za one oko sebe jer nitko se ne smije osjećati izoliran i odbačen i na kraju, da je najvažnija dobrota. Sve to smo imali priliku pokazati na našem prespavancu u našim odnosima i zajedničkom vremenu koje nam je predstojalo.

Nakon filma, krenuli smo natrag u učionice spavaonice te smo se presvukli u pidžame i obavili večernju higijenu, a kakav bi to prespavanac bio da se nismo prije spavanja dobro zabavili i iskakali uz ples i bezvremenske hitove. Potrajala bi zabava do kasno u noć da nas ujutro nije čekao ozbiljan posao.

U ranim jutarnjim satima, nakon obavljene higijene i presvlačenja, krenuli smo u blagovaonicu te pripremili sve što je uslijedilo tog dana.

Polaznici English plus-a i English book club-a pripremili su za sve tradicionalni engleski doručak koji je bio izvrstan i iznimno ukusan te predstavljen prisutnima izvornim britanskim naglaskom. Jaja, pečene kobasice, pržena slanina, grah u umaku, tost te engleski crni čaj s mlijekom – sve su to učenici samostalno uz nadzor učiteljice pripremili, ispekli, poslužili svim učenicima i učiteljicama te na kraju oprali suđe i počistili sve iza sebe. Svatko je odradio zahtjevan dio posla, a dajući im povjerenje, mi učiteljice smo se uvjerili da oni mogu i više nego možemo zamisliti.

Tijekom doručka, polaznici Domaćinstva na svojim radnim jedinicama započeli su svoje kuharske i likovno-kreativne radionice. Jedni su pekli vafle, drugi su za to vrijeme mijesili tijesto za kekse s maslacem, potpuno samostalno i uz minimalnu pomoć i upute učiteljica, rukovali kuhinjskim priborom i aparatima, izradili smjese po pisanim receptima te ispekli i poslužili. Naučili su servirati vafle dostojne prave slastičarnice, uz dodatke linolade, marmelade, šećera u prahu, šlaga i šarenih mrvica te kekse koji su odlično prijali uz engleski crni čaj. Sve su jedni drugima poslužili i iza sebe očistili i oprali. Za to vrijeme, kuhao se i med od maslačka ubran na livadi iza škole, učenici su sve brižljivo pripremili, miješali, procijedili i izlili u staklenke nakon dva sata kuhanja te isprobavanje istoga slijedi na jednom od naših idućih zajedničkih druženja.

Likovno-kreativne radionice u kojima su učenici sudjelovali sastojale su se od izrade uskršnjih zečeva od čarapa i riže, filcanih šarenih uskršnjih košarica, uskršnjih straničnika te glazbene radionice na engleskom jeziku gdje su učenici doživljeno prenijeli na plakat.

Iako smo se mi učiteljice već prije složile s time kako ovdje nije naglasak na krajnjem produktu učeničkog rada nego na samom procesu, na tome da naši učenici vježbaju, rade, razvijaju svoje vještine i druže se, na kraju nismo mogle biti nego iznenađene i ponosne svime što su ove radionice iznijele.

Na kraju, sve što smo izradili prikupili smo na zajednički stol te smo se okupljeni oko naših rukotvorina, osnaženi novim iskustvom i vještinama, siti, umorni, ali prezadovoljni, fotografirali za uspomenu i sami sebi zapljeskali za lavovski odrađen posao na našem prvom nezaboravnom školskom prespavancu!

 (Učiteljice: Sunčica Bauer Đurčević, Antonija Blažičević, Dubravka Vulić i Antonija Fortunato Kovač)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)