[FOTO] Raznovrsni program i ponuda na sajmu “Slavonski banovac”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Više od osamdesetak izlagača s područja Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Zadarske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba predstavljalo je tradicionalne vrijednosti kontinentalne Hrvatske na 13. sajmu Slavonski banovac koji se održao 15. listopada u Pakracu.
Bogatom ponudom izlagača te svim pratećim sadržajima, promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu, istaknuto je prigodom svečanog otvorenja – prenosi portal Compas.

Na otvorenju koje je vodila poznata voditeljica Doris Pinčić, su se prigodnim riječima obratile saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te izaslanica predsjednika hrvatske Vlade i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović te Marko Štor, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, ujedno i organizator popularnog Grahfesta. Svi oni su tijekom svojeg obraćanja istaknuli kako je Pakrac grad bogate povijesti sajmovanja koja se njeguje i danas.

Uz brojne građane, otvorenju su nazočili i izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelj Uprave za financije i informatičko-telekomunikacijske sustave Davor Huška, koji je također pozdravio prisutne, kao i Marko Dumančić, direktor Županijske gospodarske komore Požega, a program otvorenja su uveličali mališani iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Pakraca i Donje Obriježi, učenici OŠ Braće Radić iz Pakraca i Prekopakre te učenici OGŠ Pakrac, ali i članovi Češke besede Prekopakra.

Po peti put u sklopu Sajma održala se i Eno-Gastro prezentacija. Naime, zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika i odličnim odnosima s ostalim kolegama obrtnicima iz cijele Hrvatske, jučer su u Pakracu boravili i obrtnici iz Imotskog, Trogira, Kaštela, Vrgorca, Metkovića, Novog Vinodolskog, Vrbovskog, Crikvenice, Karlovca, Duge Rese, Stubičkih toplica, Novog Marofa, Krapinskih toplica, Ludbrega, Zagreba, Petrinje, Siska, Vukovara, Požege, Bjelovara, Daruvara i Garešnice.

Gastro ponudu su obogatili i hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela koji su pripremali brudet od hobotnice i druge ukusne, morske specijalitete.

Naravno, sa svojim tradicionalnim jelima predstavili su se i pripadnici češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine koji žive na ovim prostorima.

Bogati srednjovjekovni sadržaji
Posebnost sajma „Slavonski banovac“ su i srednjovjekovni sadržaji koji su ove godine bili posebno sadržajni i to zahvaljujući sudjelovanju povijesnih udruga Vitezovi Kraljevskog grada Jajca (BiH), Red vitezova Ružica grada iz Orahovice, Streličari Krvavog mosta i Zrinska garda iz Zagreba, Koprivnički mušketiri i haramije te lokalni Red vitezova Slavonskog banovca i Povijesno društvo Pakrac-Lipik koje se i ove godine predstavilo s gastro sadržajima „Kod veprove glave“.

Sudionici povijesnog dijela programa Sajma su u 12 sati održali mimohod ulicama Pakraca, kroz gradsku šetnicu, preko glavnog trga do prostora pored tržnice na kojem se za posjetitelje tijekom cijelog dana održavao prikaz života iz tog vremena uz školu mačevanja, prezentaciju srednjovjekovnog oružja uz neizostavno kovanje novca Banovca po kojem ovaj Sajam i nosi ime.

Streličari će su tijekom popodneva održali i streličarski turnir, a središnji srednjovjekovni događaj bio je tradicionalna Bitka za kovnicu novca, nakon koje je uslijedio atraktivni fire show.

Na Grahfestu 84 ekipe
U 15 sati započeo je 7. Grahfest – natjecanje u kuhanju graha na kojem su sudjelovale 84 ekipe iz cijele Hrvatske. Kuhanje graha je trajalo do 18 sati kada su ekipe svoja jela predale na ocjenjivanje, a proglašenje najboljih održano je u 20 sati. Organizator je za ekipe osigurao grah, suho meso, kruh, pregaču, stol i 20 porcija. Najbolji kuhari graha su nagrađeni dvodnevnim odmorom za 8 osoba u kući za odmor „Luka“ u naselju Blaževci u Gorskom kotaru, nagrada za 2. mjesto je 5 ulaznica u vodeni park u Krapinskim toplicama te 10-litarski kotlić sa stalkom, a nagrada za 3. mjesto je kotlić. U sklopu proglašenja pobjednika Grahfesta, organizator je nagradio i najuređeniji štand Sajma. Za više informacija o pobjednicima Grahfest pogledajte OVDJE.

Koncert grupe „Pravila igre“
Središnji koncert ovogodišnjeg Sajma u velikom šatoru održala je grupa „Pravila igre“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *