[FOTO] Sjećanje na hrabre branitelje koji su položili svoj život za obranu domovine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Komemoracijom kod spomen kapelice u Gornjoj Obriježi tijekom dopodnevnih sati prisjetili smo se tragičnih događaja koji su se dogodili 6. listopada 1991. godine kad je u zasjedi i sukobima sa srbočetničkim neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulo 19 hrvatskih branitelja, uključujući i tadašnjeg zapovjednika obrane Pakraca Stjepana Širca – Stipu – prenosi Compas.com.hr.

Uoči komemoracije u Gornjoj Obriježi položeni su vijenci na spomenike poginulim braniteljima u Batinjanima i Velikom Banovcu, a potom su ispred spomen kapelice u Gornjoj Obriježi vijence za poginule hrvatske branitelje položili predstavnici, obitelji poginulih hrvatskih branitelja; izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, brigadir Ivica Pejaković, zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“; izaslanik ministra hrvatskih branitelja Miroslav Vacek te Jozo Katić, voditelj Područnog odjela Požega Ministarstva hrvatskih branitelja i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha.
Počast su odali i predstavnici gradova Lipika i Pakraca, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik Gradskog vijeća Pakraca Miroslav Ivančić, zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s pakračko-lipičkog područja, kao i brojni drugi predstavnici vojnih, policijskih i civilnih udruga, učenici lipičke i pakračke osnovne škole te ostali prisutni građani. Nakon prigodnih govora održana je sveta misa za sve poginule branitelje Lipika i Pakraca koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević sa svećenicima Pakračkog dekanata.

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić u svojem je govoru istaknuo kako se na ovom mjestu miješaju osjećaji tuge zbog poginulih branitelja i nevinih civila, kao i osjećaji ljutnje zbog svirepog zločina, ali i osjećaji ponosa što smo imali istinske heroje koji su branili svoj zavičaj.
„Zasluge branitelja Zapadne Slavonije su nemjerljivi!“, naglasio je Ivančić, ponovivši kako je u oslobađanju Zapadne Slavonije 1991. godine oslobođeno najviše prostora, o čemu se zapravo malo govori.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *