[FOTO] Stomatologinja Ana Bogović – Lucić održala predavanje o higijeni učenicima Katoličke osnovne škole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


“Učenike 2. a razreda na satu prirode i društva posjetila je Lovrina mama Ana Bogović- Lucić, spec. ortodoncije. Govorila im je o dentalnoj higijeni i koliko je ona važna za njihovo zdravlje.
Od srca se zahvaljujemo na divnom predavanju!” – priopćili su na stranicama Katoličke osnovne škole u Požegi.

Pohvala stomatologinji!
U nastavku možete vidjeti fotografije s predavanja stomatologinje Bogović – Lucić i neke savjete o zdravlju dentalne higijene.

SAVJETI ZA PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE:
– Redovno četkanje zubi, minimalno dva puta na dan po 2-3 minute. Četkanje zubi od 30 sekundi dva puta na dan neće očistiti sav plak i spriječiti nastanak zubnog kamenca.
– Koristite mekanu ili srednje tvrdu četkicu, koja je dovoljno mala da stane u usta i dohvati najudaljenije površine zubi. Studije su pokazale da pacijenti koji koriste električne četkice, bolje očiste zube i imaju manje plaka od pacijenata koji koriste ručne modele četkica. Bez obzira koji tip četkice koristite, budite sigurni da su prošle strogu kontrolu kvalitete i sigurnosne testove.
– Koristite paste koje sadrže fluoride. Oni će pomoći popravak oštećenja cakline i spriječiti će stvrdnjavanje plaka u zubni kamenac. Neki paste imaju tvar koja se zove triklosan koji djeluje protiv bakterija u plaku.
– Koristite zubni konac i interdentalne četkice, bez obzira na to koliko ste vješti s četkicom za zube, zubni konac i interdentalne četkice su jedini način da se ukloni plak između zuba.
– Da li vam vaša četkica izgleda preistrošeno i ima izgled ko da ste nešto grubo ribali? Ako je tako, onda vi četkate pregrubo. Suprotno onome što neki pacijenti misle, grube četkanje nije najbolji način kako bi uklonili zubni plak i zubni kamenac. Najbolji način je da stavite četkicu pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na desni i lagano je premještate kružnim pokretima, a ne pokretima ribanja naprijed-nazad kako to pacijenti najčešće rade.

Prehrana
– Pazite na prehranu, bakterije u ustima se brzo razvijaju iz šećera i škroba iz hrane. Kada su one izložene njima, otpuštaju štetne kiseline kojima oštećuju caklinu zuba.
– Pokušajte jesti zdravu hranu i ograničiti količinu slatke hrane koju jedete. Ne morate izbaciti slatko iz prehrane već budite pažljivi koliko često jedete slatko.
– Perite zube i pijte puno vode tijekom i nakon jela.
– Popijte šalicu čaja svaki dan.
– Flavonoidi i drugi sastojci u čaju sprečavaju da se štetne bakterije ljepe za zube te blokiraju proizvodnju šećera koji pogoduje razvoju karijesa. Čaj također sadrži visoke količine fluorida.
– Nemojte pušiti. Studije su pokazale da pacijenti koji puše cigarete ili koriste druge duhanske proizvode imaju veću vjerojatnost da imaju zubni kamenac.
– Mjenjajte četkicu za zube svaka 2-3 mjeseca. Zamjenit svoju staru četkicu novom svakih 2-3 mjeseca jer ako to ne učinite, onda samo prenosite u usta bakterije.
– Očistite svoj jezik sa četkicom ili strugalicom za jezik svako jutro i osvježite dah. Glavni uzrok lošeg zadaha je nakupljanje bakterija na jeziku.

POSJETI STOMATOLOGU
Jednom kada se stvorio zubni kamenac, jedino profesionalno stomatološko čišćenje zubnog kamenca može pomoći da ga uklonite sa svojih zubi. Dakle, posjetite svog stomatologa svakih 6 mjeseci kako bi uklonili plak i kamenac i spriječili eventualne daljnje probleme.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *