[FOTO] Suborci ponovno zajedno nakon 32 godine od formiranja slavne 123. brigade HV Požega

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Danas je na Trgu 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi započelo obilježavanje 32. godišnjice od od formiranja slavne 123. brigade Hrvatske vojske Požega. Nakon što je svečano odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svim poginulim, nestalim i umrlim Hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade HV, počast je odana i kod spomenika 123. brigade uz Osnovnu školu Julija Kempfa te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ispred Fakulteta turizma i ruralnog razvoja. Svetu misu u crkvi svetoga Lovre za poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade predvodio je prepošt požeškog Stolnog Kaptola sv. Petra Ivica Žuljević.

Obilježavanje obljetnice zatim je nastavljeno u Svečanoj dvorani Glorija u Požegi. Na samom početku nazočnima se obratio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, koji je naglasio važnost 123. brigade HV Požega u Domovinskom ratu te ustvrdio da se iskreno nada i veseli, da će se svi zajedno na okupu vidjeti i za tri godine, kada će 123. brigada proslaviti okruglu godišnjicu i to trideset i petu.

O važnosti očuvanja sjećanja na slavne dane i 123. brigadu HV Požega govorio je umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš.

 “Drago mi je da smo tu i da se ponovno podsjećamo. Mi ćemo se i dalje nastaviti podsjećati na ono što je bilo, neovisno što drugi ne dolaze i drugima nije interesantno, nama jest. I dalje ćemo dolaziti i ostati vjerni toj ideji jer smatram da buduće generacije trebaju znati, a na nama živima je ostala zadaća da im govorimo” – rekao je umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš.

Uz zahvalu hrvatskim braniteljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, čestitke na obljetnici uputila je izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

“Prisjetili smo se danas svih onih koji su svoje živote položili u temelje Domovine Hrvatske. Polaganjem vijenaca i molitvom na svetoj misi za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade, prisjetili smo se svih onih koji danas nisu s nama i koji su devedesetih godina prošloga stoljeća ostvarivali tisućljetni san hrvatskog naroda. San o neovisnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj koji i mi koji smo tada bili djeca, ali i svi prisutni živimo. Možda nismo ni svjesni da u vremenima kojima živimo, živimo trenutke koje su sanjale brojne generacije prije nas pod jarmom razno raznih drugih nacija. Bez obzira na činjenicu da je među nama sve manje i manje hrvatskih branitelja, radi njih koji nas gledaju odozgo trebamo ju nastaviti čuvati i očuvati. Čestitam vam svima 32. obljetnicu osnutka slavne i ponosne 123. brigade i odavde pozdravljamo zapovjednika Crnjca koji nažalost zbog zdravstvenih razloga nije s nama, ali je u mislima uvijek dio ovakvih okupljanja” – rekla je županica Antonija Jozić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)