[FOTOGALERIJA] Svečano obilježen Dan Općine Čaglin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas je proslavljen Dan najistočnije općine Požeško-slavonske županije, Općine Čaglin. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na groblju u Čaglinu. Zatim je uslijedila Sveta misa u crkvi sv. Alojzija Gonzage. Potom je započela svečana sjednica Općinskoga vijeća Općine Čaglin u mjesnom domu u Milanlugu. Na samom početku sjednice, himnu Republike Hrvatske izvela je Martina Barišić, a nakon toga, okupljenima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić koji je u ime vijećnika i svoje osobno ime zahvalio svima na dolasku.

Uz domaćine, predsjednika općinskog vijeća, vijećnike i načelnika Općine Dalibora Bardača, na svečanoj sjednici prisustvovali su i ravnatelj uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, zamjenik županice Nikola Ivanović, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miro Ivančić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Velika Valentin Raguž, zapovjednik Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” brigadir Ivica Pejaković, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić, voditelj Uprave šuma Podružnica Požega Milan Jurković, ravnatelj Zavoda za socijalni rad, Županijska služba Požeško-slavonske županije Vjekoslav Potočanac, direktor tvrtke Elektro Team Tomislav Čabraja te predstavnici vjerskog, gospodarskog i kulturnog života.

Općinski načelnik Dalibor Bardač pozdravivši sve nazočne, rekao je ponešto o povijesti općine te istaknuo kako je od njezine uspostave prošlo trideset godina.
„Kroz sve ove godine nastojali smo svojim radom i angažmanom stanovnicima osigurati najbolje moguće uvjete života u skladu s njihovim zahtjevima i potrebama. Od projekata koje smo realizirali u prošloj godini izdvojio bih radove na cestovnoj, društvenoj i komunalnoj infrastrukturi. Nabavljena je okretna kosilica za potrebe komunalnog poduzeća koja je sufinancirana od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, za digitalnu transformaciju upravljanja prostorom Općine Čaglin od strane MRRFEU-a za projektno-tehničku dokumentaciju odobreno nam je 477.562,50 kn, za potporu održavanja predškolske djelatnosti od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade odobreno nam je 18.150,00 eura.“ – istaknuo je načelnik Bardač naglasivši kako je gotovo svaki od nabrojanih projekata sufinaciran od strane nekog ministarstva te kako je i to dokaz da se svaki euro nastoji privući iz raznoraznih izvora, a ne ga utrošiti iz općinskog proračuna.

Načelnik Bardač ponosno je istaknuo kako je Čaglin jedna od rijetkih općina u RH koja osigurava besplatno pohađanje vrtića, dok se sredstva izdvajaju i za osnovnu školu, kao i za srednjoškolce koje općina stipendira u iznosu od 30 eura, te studente s 40 eura mjesečno.

„U suradnji s udrugom Veličanka iz Velike uspješno provodimo treću fazu projekta „ZAŽELI“ na kojemu zapošljavamo 15-tak žena koje skrbe o više od 140 korisnika, a za naše umirovljenike jednom tjedno osiguravamo besplatan prijevoz kombijem do Požege.“ – rekao je načelnik te naglasio kako su planirani brojni projekti za budućnost istaknuvši 4 glavna projekta za uređenje kampa i kamp odmorišta na Sovskom jezeru, prenamjenu mjesnog doma u info centar i projekt promatračnica, te ishođenu građevinsku dozvolu za izgradnju vodovodne mreže u naselju Latinovac.

Sve prisutne pozdravili su i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević te ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, čestitavši svim mještanima Dan njihove općine.

U ime Požeško-slavonske županije uvažene goste pozdravila je i županica Antonija Jozić te istaknula kako je prije osam godina odgovornost za upravljanje Općinom Čaglin preuzeo današnji načelnik koji sve te godine mijenja vizure te radi brojne projekte i programe u općini. „Načelnik Bardač često je samozatajan, skroman, ne hvali se svojim projektima nego o njima govori na način da oni govore sami za sebe. Vama načelniče i predsjedniče općinskog vijeća, kao i svima vama koji ste zaslužni za napredak, od srca čestitam na svim iskoracima koje ste učinili.
Projekti koji su ispred vas, o kojima smo čuli od načelnika, često su projekti koje treba odobriti netko drugi, ali u tom kontekstu, u potpunosti imate moju osobnu podršku kao i svih djelatnika Požeško-slavonske županije, a isto tako vjerujem i svih kolega načelnika i gradonačelnika. Vjerujem da tu snažnu podršku daje i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i ne sumnjam da će realizirati sve projekte koji su na putu. Načelnik Dalibor je takav da kad netko baci prepreku pod njegove noge, on samo nastavi dalje, a to ga odlikuje kao jednog velikog čovjeka kojeg svi imamo čast poznavati i raditi s njim. Svi vi žitelji općine Čaglin uistinu imate na koga biti ponosni. Svima od srca čestitam Dan općine, neka ovih prvih 30 godina bude temelj i dobar putokaz u kojem idete i neka se u godinama ispred vas realiziraju svi projekti koje ste sami odredili da su bitni za vaš daljnji razvoj.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća zaslužnim pojedincima uručena su priznanja, a ovogodišnji laureati bili su Udruga građana „Put, istina i život“, Dobrovoljno vatrogasno društvo Ruševo, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, podružnica PSŽ – ogranak Čaglin, te Lana Knaus, učenica osmog razreda koja se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja istaknula svojom marljivošću, aktivnošću i brojnim uspješnim rezultatima.

Svečanost je uveličala i Povijesna postrojba Trenkovi Panduri.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *