[FOTO] Svečano obilježen Dan Općine Jakšić, prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Danas je, uoči blagdana svete Barbare, zaštitnice Župe Jakšić upriličena svečana proslava Dana Općine Jakšić. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, nakon čega je uslijedila svečana sjednica koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Jakšić Boško Obradović

Zatim se obratio domaćin, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević ponajviše se osvrnuo na brojne realizirane projekte u Općini Jakšić, ali i na one koje su u fazi realizacije: “Puno toga je napravljeno u ovih 30 godina, a nadam se da ćemo do iduće godine završiti izgradnju vodoopskrbe i odvodnje u zadnja dva naselja u općini, Cerovcu i Granju. Preostalo nam je postaviti još nešto led rasvjete te izgradnja nogostupa i biciklističkih staza. Krenuli smo u dogradnju dječjeg vrtića, projektiramo građevinsku dozvolu za ispostavu dječjeg vrtića u Eminovcima, a posebno želim izdvojiti i budući projekt Centra za starije osobe koji je također prioritet. Imamo i puno upita u vezi ulaska u gospodarsku zonu, radovi su pri kraju, a tu su i četiri poduzetnika s najavljenim investicijama. Sve što smo napravili, napravili smo uz podršku Vlade Republike Hrvatske, ministarstava i naše Požeško-slavonske županije kojima se ovom prigodom zahvaljujem – rekao je načelnik Ivica Kovačević. 

Svečanoj sjednici prisustvovala je i ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Marija Vučković. U svom obraćanju istaknula je Požeško-slavonsku županiju kao primjer u odnosu na druge slavonske županije zbog puno veće zastupljenosti vinograda i voćnjaka u ukupnoj strukturi poljoprivrednog zemljišta, što je ono čemu Hrvatska teži, jer takva proizvodnja stvara proizvode visoke vrijednosti i zapošljava stanovništvo.
“Želim vam čestitati na svim vašim aktivnostima i činjenici da ste ovdje uspjeli u kratkom vremenu, uz podršku županije i Vlade Republike Hrvatske, ali prije svega zbog vašeg angažmana i rada vašeg tima, ne samo izbrisati granice između malih i velikih, ruralnih i urbanih, nego i nadići mnoge jedinice lokalne samouprave koje su na prvi pogled imale bolje preduvjete. Ministarstvo poljoprivrede je značajan partner za sve slavonske županije. Željela bih spomenuti da je u proteklih sedam godina tijekom provođenja Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, na području Požeško-slavonske županije ugovoreno projekata i dano potpora u vrijednosti 85 milijuna eura, pri čemu je do današnjeg dana isplaćeno 78 milijuna eura. Unatoč brojnim izazovima i poteškoćama s kojima smo se susreli, ljudi nisu odustajali, nego su pravovremeno ostvarivali svoje planove i investicije – naglasila je ministrica Marija Vučković.

Čestitke načelniku Kovačeviću i žiteljima Općine Jakšić uputili su i gradonačelnica Grada Pakraca, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić u ime čelnika jedinica lokalne samouprave Požeško-slavonske županije, u ime Hrvatske zajednice općina tajnik Mate Čičak te županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić

Županica Jozić se u svom obraćanju osvrnula na presjek rada Općine Jakšić istaknuvši kako se završetkom investicija neka poglavlja zatvaraju, ali da vjeruje kako će, uz potporu Požeško-slavonske županije, Općina Jakšić i u narednim godinama nastaviti raditi iskorake za dobrobit mještana.
“Čast i zadovoljstvo je biti dionik svih ovih promjena koje se događaju na području Općine Jakšić i biti svjedok svih projekata kojima su Ivica i njegov tim, zajedno s općinskim vijećem, ostvarivali temeljne zadaće, koje načelnici u svojim općinama, gradonačelnici u svojim gradovima pa u konačnici i svi mi, ostvarujemo kako bi na našem prostoru bilo ugodno živjeti. I ne mislim ovdje samo na infrastrukturu. Općina Jakšić će uskoro imati u svim naseljima dostupan sustav vodoopskrbe i odvodnje, ne mislim ni o ulaganjima u škole i dječji vrtić koja su ovdje prisutna, Centar za starije osobe i ostale investicije, ovdje mislim na rad s ljudima, s udrugama, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima i svima vama vrijednim mještanima Općine Jakšić koji činite iskorake da bi ova općina bila ovako lijepa, ugodna za život i općina u koju se doseljavaju mlade obitelji – rekla je županica Antonija Jozić.

Prigodnim programom predstavili su se i članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Slavonija” Jakšić.

Prigodom Dana Općine Jakšić dodijeljena su i javna priznanja za 2023. godinu. Posthumno je dodijeljena nagrada za životno djelo Marku Ćališu te zahvalnice Dječjem vrtiću Jakšić, Lovačkom društvo Seljak Jakšić, Glazbi Jakšić i Udruzi mladih Jakšić

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)