[FOTO] Svetkovina Bogojavljenja i Dan Svetog Djetinjstva u požeškoj Katedrali

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2023., euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali sv. Terezije u zajedništvu sa svećenicima Župe sv. Terezije Avilske i onima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama, predvodio je prepošt Stolnog kaptola Ivica Žuljević.

Pozdravljajući nazočne svećenike i vjernike, podsjetio je da na svetkovinu Bogojavljenja Crkva slavi Božu objavu u Isusu Kristu svim narodima svijeta, predstavljenih po Mudracima s Istoka koji su se došli pokloniti betlehemskom Djetetu kazavši da smo danas svojom molitvom i razmišljanjima usmjereni prema svima onima u misijskim zemljama do kojih Isus Krist još nije došao. Izrazio je radost što su djeca pod vodstvom s. Slavke Vrbanić prigodnim programom prije početka svete mise sudionike slavlja u Katedrali podsjetili da je danas ujedno Dan Svetog Djetinjstva, kada „pjevači zvijezde“ upozoravaju ljude da u svijetu ima djece koja žive u oskudici, a kojima želimo biti blizu ne samo svojom molitvom, nego i svojim darom. Pozvao je nazočne da također u svoje molitve uključe i one koji su pogođeni ratom u Ukrajini te zahvale Bogu za služenje pape Benedikta XVI., koji je jučer pokopan u Bazilici sv. Petra u Rimu.

Na temelju naviještenih svetih čitanja, prepošt Žuljević je u homiliji pojasnio prisutnima kako svetkovinu Bogojavljenja obično pučki nazivamo i „Sveta tri kralja“ pri čemu mislimo na objavu Boga u utjelovljenom Sinu koji je svoju slavu objavio i drugim narodima, a ne samo izabranom Izraelskom narodu. Sve druge narode predstavljaju mudraci koji su došli s istoka, iz pustinjskih krajeva, gdje su promatrali i proučavali zvijezde. Bili su mudri i dobro poznavali zakonitost kretanja zvijezda, ali su u isto vrijeme bili pobožni – željeli su otkriti Božju volju i slijediti Božje znakove. Bog im je dao naslutiti da se u Izraelu dogodilo nešto posebno, da se rodio kralj te im je upravo zvijezda pokazala put do tog novorođenog Kralja u Betlehemu. Tamo su iznenađeni pronašli siromašno i slabo dijete uz jednako tako siromašne roditelje te mu se poklonili i prinijeli proučavali zvijezde. Bili su mudri i dobro poznavali zakonitost kretanja zvijezda, ali su u isto vrijeme bili pobožni – željeli su otkriti Božju volju i slijediti Božje znakove. Bog im je dao naslutiti da se u Izraelu dogodilo nešto posebno, da se rodio kralj te im je upravo zvijezda pokazala put do tog novorođenog Kralja u Betlehemu. Tamo su iznenađeni pronašli siromašno i slabo dijete uz jednako tako siromašne roditelje  te mu se poklonili i prinijeli mu svoje darove, kazao je prepošt Žuljević.

Pojasnio je kako su u poklonu Djetetu mudraci shvatili da sve ono što ima istinsku vrijednost vječnost jest dobrota, ljubav, plemenitost, zajedništvo života s Bogom te da sve veliko zapravo izlazi iz jednostavnosti, siromaštva. Prosvjetljeni susretom s Djetetom mudraci su iz Betlehema krenuli drugim putem, novim životnim putem ne prozrevši tako Herodove zle planove. Prepošt Žuljević je stoga prisutne pozvao da se poput mudraca poklone Isusu i odreknu svoje dosadašnje sebičnosti i želje za uspjesima, bogatstvom, vlašću te ga zamole da im poput mudraca pokaže put do srca, ljubavi, strpljivosti, dobrote, poniznosti, nesebičnosti, praštanja. Upravo je na tom tragu Požeška biskupija koja u ljubavi prema Isusu Kristu njeguje i svoje misijsko poslanje pomažući djelovanje Biskupije Ngaoundéré u afričkoj državi Kamerun, gdje 33 godina djeluje svećenik Požeške biskupije Karlo Prpić. Uz vjerničku osjetljivost i dobrovoljne  priloge Biskupija pomaže školovanje bogoslova i drugih siromašnih učenika, gradi crkve i pastoralne centre, a svećenicima dostavlja misne nakane vjernika Požeške biskupije od kojih si osiguravaju osnovne uvjete za život.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *