[FOTO] Tehnička škola Požega sudjelovala na mobilnosti Erasmus+ projekta u Portugalu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Završna mobilnost za školsku godinu 2022./2023. 

19 učenika, 3 nastavnika na praćenju rada i 2 nastavnika u pratnji učenika je sudjelovalo na trećoj mobilnosti ovogodišnjeg KA121 Erasmus+ projekta. Mobilnost je održana u portugalskoj Bragi od 18.03. do 01.04.2023. Učenici i nastavnici su obavljali praksu u industrijskim poduzećima koja su smještena u industrijskim zonama Brage. Braga je grad s više od 250000 stanovnika i vrlo gustim prometom tako da su naši učenici imali organizirani prijevoz od hotela do poduzeća. Organizacija mobilnosti je bila na zavidnom nivou, tako da samo pohvale možemo uputiti našem domaćinu.

Učenici su za vrijeme mobilnosti stekli nove kompetencije iz područja automehtronike, autolimarije, računalstva, programiranja industrijskih robota, aditivnih tehnologija, te izradi dijelova i sklopova na CNC strojevima. Obzirom da smo na mobilnosti imali učenike iz različitih zanimanja oni su bili raspoređeni u ukupno 11 poduzeća, a svaki od njih je tamo imao svog mentora. Ovdje bih posebno istaknuo dva poduzeća, Lucemplast i Promecel, jer su to po svim proizvodnim segmentima vrhunske organizacije. Jako puno ulažu u razvoj i nove tehnologije tako da su posljednjih 6 mjeseci investirali nekoliko milijuna Eura kako bi održali korak(e) sa zahtjevnim tržištem. Vrlo smo zadovoljni, ponašanjem, odnosom i radnim entuzijazmom naših učenika. U svim poduzećima je povratna informacija o njihovom radu odlična tako da s pravom možemo očekivati i sljedeću mobilnost u Bragu.

Učenici su u slobodno vrijeme koristili za odmor i izlet u Lisabon i Porto. Imali smo sreću s vremenom tako da nas je na putu u Lisabon(subota) i Porto(nedjelja) pratilo sunčano vrijeme. Prilikom boravka u Lisabonu posjetili smo četvrt Belem, Yellow Square i sam centar Lisabona. Na povratku u Bragu svratili smo u Fatimu, poznato svetište. U Portu smo se vozili brodom po rijeci Duoro, prošetali do poznate katedrale i željezničkog kolodvora. Atmosferu za vrijeme boravka u Bragi i ostalim gradovima u kojima smo boravili možete vidjeti na sljedećim fotografijama.
Tekst i foto: Nastavnik i Koordinator europskih projekata mobilnosti Denis Smojvir

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)