[FOTO] Tisuće vjernika na proslavi blagdana Gospe Voćinske u Voćinu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Blagdan Gospe Voćinske slavi se u ponedjeljak, 21. kolovoza u svim župama Požeške biskupije, a vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste toga dana u Voćin. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18:30 sati predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević, nakon kojeg je uslijedila procesija s likom Gospe Voćinske.

Mjesto Voćin, podno sjeverne strane Papuka, nalazi se u zemljopisnom središtu Požeške biskupije između rijeke Save i Drave te je sa svojim svetištem Majke Božje postalo i njezino duhovno središte. Nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija Voćin je u 18. stoljeću privlačio mnoge Marijine štovatelje. Od 1886. pa nadalje iz Požege je 20. kolovoza polazila voćinska procesija pješaka s hodočasnicima iz Požeške doline i Posavine. U duhu druge polovice 19. stoljeća u Voćinu se gajila pobožnost prema Gospi Lurdskoj, čije se štovanje nastavilo i nakon II. svjetskog rata.

Gospin kip zajedno s crkvom nestao je u ruševini 1991. No, Providnost je htjela da voćinski župnik Josip Martinac 1940. staru sliku voćinske Gospe, Majke od utočišta iz 18. stoljeća, pohrani u Dijecezanski muzej u Zagrebu. Ona je 21. kolovoza 1999. u procesiji pješaka iz Požege svečano vraćena u Voćin.

Na prvome biskupijskom euharistijskom kongresu prigodom proslave Godine velikog jubileja 24. rujna 2000. oko nje se sabralo mnoštvo od oko 25 tisuća vjernika iz Požeške biskupije. Za ovo slavlje pokraj srušene crkve uređen je kongresni prostor na otvorenom, koji otada trajno služi za liturgijska okupljanja hodočasnika.

Svetište Gospe Voćinske proglašeno je prije godinu dana Manjom bazilikom povodom 25. obljetnice Požeške biskupije.

Vjernici iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske pojedinačno ili u skupinama hodočaste Voćinskoj Gospi tijekom cijele godine. Redovito biskupijsko hodočašće djece održava se prve subote u mjesecu svibnju. Ovo najbrojnije dječje hodočašće u Hrvatskoj okupi do šest tisuća učenika osnovne škole.

Požeška biskupija hodočasti organizirano u dva dijela. Iz požeškoga i posavskog kraja kreću pješaci 20. kolovoza, prenoće u župi Stražeman, a potom 21. kolovoza nastavljaju put do Voćina gdje zajedno s pješacima iz Zapadne Slavonije, odnosno daruvarskog kraja i mnoštvom drugih hodočasnika, pristiglih autobusima i osobnim automobilima sudjeluju na večernjem slavlju sa svijećama u čast Gospe od utočišta. Iz slavonsko-podravskog dijela Biskupije brojni vjernici hodočaste početkom rujna, u subotu ili nedjelju nakon Male Gospe.

Svetište Gospe Voćinske zrači posebnom duhovnom snagom te ovdje hodočasnici po Marijinom zagovoru nalaze pomoć u životnim teškoćama i duhovni mir.

Na proslavi blagdana Gospe Voćinske u Voćinu sudjelovali su i ministar Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Izvor: Požeška biskupija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)